Zubní kaz trápí až 80 pct. lidí, ročně se v ČR dělá 6 mil. plomb

17. 3. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zubní kaz trápí až 80 procent lidí, přesto Česko nemá preventivní program zubního zdraví, jako ho má u rakoviny či nemocí srdce a cév, řekl ČTK prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.


V zemi s deseti miliony obyvatel zubaři ročně ošetří šest milionů kazů a zdravotní pojišťovny vydají za plomby 1,5 miliardy korun. Podle Chrze je možné zubnímu kazu téměř ve 100 procentech předejít. Pokud by si všichni správně čistili zuby, mohly by pojišťovny peníze místo za plomby dát na prevenci a léčbu závažných onemocnění, uvedl.

Na osvětu o správném čištění zubů se zaměří komora tento týden při příležitosti Světového dne ústního zdraví, který je 20. března. Přehled akcí je na www.sduz.cz, kde je i fotografická on-line soutěž pro veřejnost.

„V Česku má zubní kaz polovina pětiletých a dvě třetiny dvanáctiletých dětí. Preventivní prohlídku každoročně neabsolvuje třetina předškolních a pětina školních dětí,“ varoval Chrz s tím, že péči o chrup je potřeba učit už ty nejmenší. Nesprávná nebo žádná péče se odrazí na zdraví a trvanlivosti chrupu. Jeden ze tří seniorů má umělé zuby. Vedle nedostatečné hygieny může chrup poškodit i přehnaná péče.

Hlavní roli v péči o zdraví ústní dutiny hraje podle Chrze odpovědný přístup k prevenci, který zahrnuje pravidelné mechanické odstraňování plaku pomocí kartáčku a pasty, zubní nitě nebo mezizubního kartáčku a doplněné ústní vodou. V mezidobí pomáhají žvýkačky bez cukru, které podporují tvorbu slin, a tím zlepšují čištění povrchu zubů.

„Stejně jako budova, která musí pevně stát a odolávat různým vlivům, musí mít i prevence zubního kazu a nemocí parodontu dobré základy. Ty jsou u dětí a jejich výchovy k ústní hygieně v rodinách, školkách a školách. Na takových základech pak mohou vyrůst potřebné denní návyky pro celý život,“ uvedl Ladislav Korábek ze stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty UK.

Problém zkažených zubů není podle něj jen estetický, nebo že lidé kvůli tomu nemohou pořádně jíst. Bakterie a toxické látky ze zanícených dásní se šíří do celého těla. „Negativní vliv parodontálních mikroorganismů je prokázaný na vznik aterosklerózy či poškození chlopní, respirační systém, průběh diabetu a intenzivně je zkoumán také vliv neléčeného zánětu dásní na průběh těhotenství,“ shrnul Korábek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?