Zúžená koalice prosadila Václava Larvu

11. 12. 2009 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým karlovarským krajským radním pro zdravotnictví byl ve čtvrtek dopoledne zvolen karlovarský praktický lékař Václav Larva (ČSSD). Do funkce za Bereniku Podzemskou z hnutí Doktoři za uzdravení společnosti, které se po sporech s ostatními koaličními partnery rozhodlo odejít do opozice, ho zvolili 24 hlasy zastupitelé ČSSD a KSČM.


Nejdříve musím projít resty a pak se pustit do práce, která vyplývá z usnesení krajského zastupitelstva o koncepci zdravotnictví ze září letošního roku,“ uvedl Larva s tím, že chce v první řadě jednat s Lékařským odborovým klubem (LOK) v karlovarské nemocnici.
„Tam je situace poněkud divočejší, protože vydali prohlášení, že z jejich strany mizí jakákoli tolerance ke všemu, takže se s nimi chci setkat,“ dodal Larva s tím, že jeho prvotním cílem bude zajistit základní péči ve všech krajských nemocnicích.
Proti Larvově zvolení neměl nikdo námitky a ty nepřišly překvapivě ani ohledně setrvání krajského radního Vratislava Emlera (Doktoři) ve funkci. Ten totiž s Doktory, za které kandidoval, neodešel do opozice.
„Na jednu stranu krok radního Emlera chápu, že chce dál pracovat ve prospěch školství, ale z druhého, politického pohledu bylo to jeho rozhodnutí špatné,“ komentoval Dalibor Stach (Doktoři). Doktoři se od Emlera distancovali hned poté, co oznámil setrvání své osoby ve funkci radního. „Je mi líto, že hnutí Doktoři hned v prvním kole vzdalo svoji účast ve vedení kraje a že se nechtějí dál podílet na budoucnosti zdravotnictví v kraji,“ uvedl Emler a připomněl, že Doktoři získali ve volbách deset procent hlasů.
Nová karlovarská krajská koalice, která odchodem Doktorů ztratila celkem tři hlasy, tak má nyní s Emlerem teoreticky disponovat 25 hlasy.
Má jich však zatím o jeden méně, protože na čtvrteční jednání karlovarského krajského zastupitelstva se nedostavil poslanec za sociální demokracii Radek Novák. Toho chce ČSSD přimět k rezignaci nebo pravidelné docházce.
Novák účast na čtvrtečním jednání veřejně slíbil, ale nepřišel. Jednání v krajské politice se neúčastní už zhruba půl roku, což odůvodňuje zdravotními problémy. Právu se ve čtvrtek Nováka nepodařilo zkontaktovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?