Zvítězila snaha lékaře zdiskreditovat, říká manažer kampaně Děkujeme odcházíme

17. 2. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéfa kampaně Děkujeme, odcházíme Martina Jaroše překvapila neochota některých „nezávislých“ médií prezentovat argumenty lékařů, byla jasně patrná jejich provládní orientace.


HN: Veřejnost se dnes podle průzkumů staví proti lékařům, jak se ten postoj vyvíjel v průběhu kampaně?

Větší část veřejnosti bohužel nemá dostatek relevantních informací, neví, jaká je skutečná situace v českých nemocnicích. Lidé vidí bílý plášť, to co je za ním, už ale nevnímají.. Nevědí, že je často ošetřuje lékař bez potřebných zkušeností nebo lékař, který je v práci několik dní v kuse a že za to bere na hodinu tolik jako brigádník v McDonaldu. My jsme se to snažili veřejnosti přiblížit. Každý týden jsme o tom diskutovali asi s tisícovkou lidí na náměstích a u nemocnic. Téměř nikdo nebyl proti. Pokud měli lidé dostatek informací, stavěli se jednoznačně na stranu lékařů.

HN: Co najednou ten pohled změnilo?

Veřejné mínění se začalo obracet v momentě, když ministerstvo a vláda pochopily, že před nimi stojí skutečný problém a že doktoři neblafují. Namísto konstruktivního jednání politické vedení rozpoutalo kampaň proti lékařům a zvítězila snaha lékaře zdiskreditovat. Udělat z nich hamižné vyděrače, kteří si berou pacienty a miminka jako rukojmí. Pokud toto prohlásí při novoročním projevu prezident, pro řadu neinformovaných lidí to má určitě váhu a berou to jako bernou minci. Samozřejmě s tím, jak se začal blížit 1. březen, se lidé začali i skutečně bát, že hrozí kolaps péče a bude ohroženo jejich zdraví.

HN: Jak na lékaře působil ministr Heger?

Říkají, že ho znají jako slušného člověka, ale teď ho vnímají tak, že vystupoval pod obrovským tlakem, v zájmu jiných skupin – vlády, koaličních stran. Vadí jim, že celý protest nejprve bagatelizoval a odmítal s lékaři vyjednávat. Naopak to byl pan ministr, který svými výroky lékaře přesvědčil, že nemají co ztratit a musí jít do protestu naplno. Bylo patrné, že je zde obrovský tlak lékařům neustupovat, aby se z toho nestal precedens pro další skupiny.

HN: Udělal nějaké komunikační chyby LOK?

Lékaře 20 let nikdo neposlouchal, každé jejich snahy upozornit na problémy vyšuměly do ztracena. Takže ze strany LOKu muselo vše vypadat tak, jak to vypadalo. Do téhle doby nikdy nic nefungovalo. Museli jsme přijít s něčím, co lidi vyburcuje. Třeba s tou sanitkou.

HN: Jak vznikalo to sporné heslo Náš exodus, váš exitus?

Bavili jsme se o něm dlouho, pak to ještě konzultovali s lékaři. Za tím heslem je otazník, který se tu záměrně přehlíží, protože se to někomu „hodí do krámu“. V žádném případě to tedy nebylo tedy oznámení. Naopak. Byla to otázka, jestli u nás budou muset opravdu začít umírat lidé, aby byl někdo ochotný se zdravotnictvím něco dělat.

HN: Byl pro vás tento projekt v něčem jiný než to, co děláte obvykle?

Určitě. Byla to komplexní kampaň, nic podobného tady zatím nikdo nedělal. Pro mě osobně to mělo třeba i morální nádech. Jsem pravicový volič, ale požadavky lékařů považuji za zcela oprávněné. A protest lékařů byl pro mě jakýmsi indikátorem, jak to vláda opravdu myslí s avizovanými reformami.

HN: Co všechno jste pro lékaře dělali?

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?