Americká ministryně zdravotnictví Sebeliusová podala demisi

14. 4. 2014 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová po problematickém rozjezdu zdravotnické reformy ve funkci končí. Na ministerském postu ji nahradí dosavadní šéfka prezidentova řadu pro řízení a rozpočet Sylvia Mathewsová Burwellová. Novou ministryni musí před uvedením do úřadu potvrdit ještě Senát.


Prezident Barack Obama odstoupení Sebeliusové přijal a dnes oznámil, že Sebeliusovou nahradí Sylvií Burwellovou. O její nominaci již ráno před Obamovým oficiálním oznámením informoval deník The New York Times.

Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová ocenila 65letou Sebeliusovou jako neúnavnou bojovnici za přístup všech Američanů ke zdravotnímu pojištění. Tím se podle Pelosiové zapsala do dějin USA.

Sebeliusová dohlížela na problematickou zdravotnickou reformu prezidenta Obamy. Její start provázely potíže, neboť miliony Američanů loni dostaly od pojišťoven nečekané oznámení o zrušení dosavadních pojistek, a to kvůli požadavkům nového Obamova zákona. Mnozí Američané následně pojištění zcela zrušili, neboť by museli platit vyšší pojistné než dosud, ačkoli Bílý dům takovou možnost vylučoval. Prezidentova popularita se následně propadla na rekordní minimum.

Sama Sebeliusová loni na podzim označila za debakl špatně fungující web, přes který se má nové zdravotní pojištění, známé pod označením Obamacare, sjednávat.

Zdravotnická reforma spuštěná loni 1. října byla Obamovým nejdůležitějším vnitropolitickým tématem už od první předvolební kampaně z roku 2008. Přes všechny problémy se do systému zdravotního pojištění dosud přihlásilo přes sedm milionů Američanů.

Reforma, která je trnem v oku republikánům, by se mohla stát žhavým tématem i před listopadovými volbami do Kongresu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?