Americký lékař shledán vinným ze smrti tří australských pacientů

30. 6. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze smrti tří pacientů způsobené hrubým zanedbáním lékařské péče a z těžkého ublížení na zdraví soud v Austrálii shledal vinným amerického lékaře, který působil v jedné z australských nemocnic.


Muži hrozí doživotí, rozsudek by měl být vynesen ve čtvrtek. Informovaly o tom tiskové agentury a server BBC.

Americký občan indického původu Jayant Patel působil v letech 2003 až 2005 jako hlavní chirurg v nemocnici ve městě Bundaberg na severu státu Queensland. Obžalován byl z trojnásobného zabití z nedbalosti a z těžkého ublížení na zdraví čtvrtého pacienta, o kterého se v té době staral.

Žalobci soudu sdělili, že Patel prokázal trestuhodnou nedbalost při dvou operacích jícnu a dvou operacích střev a nesplnil standardy, které by měl dodržovat kompetentní lékař. Porota šedesátiletého lékaře, kterého australská média nazývají „Doktor Smrt“, shledala vinným ve všech bodech obžaloby. Patel tvrdí, že je nevinný.

Proces s Patelem se koná více než 25 let poté, co byla poprvé zpochybněna jeho způsobilost. V roce 1984 ještě v USA totiž „zapomněl“ udělat pacientovi před zákrokem předoperační vyšetření.

Americké zdravotní úřady mu pak zakázaly vykonávat některé chirurgické úkony. Po příchodu do Austrálie je začal znovu provádět, svého zaměstnavatele o omezeních neinformoval.

Zadržen byl ve Spojených státech před dvěma lety poté, co Canberra zahájila extradiční řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?