Americký soudce odňal patent na genetické testy

30. 3. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký okresní soudce Robert Sweet v pondělí odňal jedné americké společnosti patent na provádění testů na odhalení genů spojovaných s rakovinou prsu a vaječníků.


Soudní řízení, jehož podstatou bylo rozhodnutí o tom, zda někdo může vlastnit patent na lidské geny, sledovala velmi pozorně lékařská komunita. Sweetovo rozhodnutí bude mít podle agentury AP zásadní dopad na biotechniku a genetický výzkum.

Americká unie pro ochranu občanských svobod (ACLU) a patentová nadace loni zažalovaly společnost Myriad Genetics ze Salt Lake City, výzkumný fond Utažské univerzity a federální patentový úřad. Podstatou žaloby bylo odmítání společnosti Myriad dělit se o patent na genetické testy.

Pro ženy z rodin s genetickou zátěží rakoviny vaječníků nebo prsu to znamenalo, že geny, o něž při těchto dvou formách rakoviny jde, testovala jedině společnost Myriad.

Test mutace takzvaných genů BRCA se provádí asi deset let. Pravděpodobnost, že ženy, u nichž je mutace nalezena, onemocní jedním z těchto dvou druhů rakoviny, je třikrát až sedmkrát vyšší než u ostatní populace.

Genová mutace BRCA se může objevit i u mužů. Je-li prokázána u jednoho z rodičů, pak ji dítě z 50 procent zdědí. Tento druh genetické mutace je běžnější mezi potomky východoevropských Židů.

Společnost Myriad Genetics prodává jediný existující test BRCA za 3000 dolarů (57.000 korun). Lékaři a výzkumníci poukazovali na to, že tento monopol nejen brání vývoji levnějších testů, ale také genetickému výzkumu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?