AP: Vyhlídky na náhradu Obamacare jsou stále vzdálenější

6. 4. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Přetrvávající hluboké rozpory v názorech republikánských poslanců na reformu zdravotního pojištění blokují možnou dohodu před zhruba dvoutýdenní přestávkou v jednání Sněmovny reprezentantů.


„Dnes jedeme domů bez dohody,“ řekl agentuře AP poslanec Chris Collins. Bílý dům přitom doufal, že se republikáni dohodnou, aby bylo možné zrušit či pozměnit dřívější program zvaný Obamacare. Spekulovalo se dokonce o tom, že hlasovat by se mohlo tento týden.

Poslanci měli o návrhu prezidenta Donalda Trumpa na zrušení zdravotní reformy Baracka Obamy hlasovat už 24. března, ale protože neměli dostatek hlasů, nechal prezident na poslední chvíli hlasování stáhnout z programu. Republikáni přitom ze zdravotní reformy učinili své hlavní téma v předvolební kampani i v prvních týdnech po Trumpově inauguraci.

Vyhlídky na náhradu Obamacare jsou stále vzdálenější, shodují se poslanci. Podle Collinse dohodu blokují požadavky pravicového křídla republikánské poslanecké skupiny. Její členové žádají, aby byly zrušeny garance chronicky nemocných proti zvyšování poplatků a aby se napříště pojistka rodičů už nevztahovala na jejich potomky. S tím umírněné křídlo odmítá souhlasit.

Republikánský šéf sněmovny Paul Ryan ale neztrácí optimismus a tvrdí, že diskuse jsou „velmi produktivní“. Argumentuje tím, že poslanci nejsou ve vyjednávání vázáni žádnými termíny. „Můžeme diskutovat týdny. Máme čas to dojednat,“ řekl novinářům. Víc než dvoutýdenní přestávka ve schůzi Sněmovny reprezentantů začíná dnes večer SELČ.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?