Bayer a Monsanto slíbily Trumpovi rozsáhlé investice v USA

18. 1. 2017 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer a americká biotechnologická společnost Monsanto dnes slíbily, že po vzájemném spojení utratí nejméně polovinu rozpočtu na výzkum a vývoj v příštích šesti letech ve Spojených státech.


Firmy to uvedly po setkání svých představitelů se zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Pro nastupujícího prezidenta je to další příslib investic a pracovních míst, které před svou páteční inaugurací dostal od významných společností působících v USA.

Bayer se v září dohodl na převzetí Monsanta za 66 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) a nyní obě firmy čekají, jak se k jejich plánu postaví Trumpova administrativa. Pokud spojení regulační úřady v USA a jinde ve světě schválí, vznikne největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě, který bude ovládat přes čtvrtinu světového trhu osiv a pesticidů.

Obě firmy vydaly společné prohlášení o investicích poté, co Trumpův mluvčí sdělil, že Bayer slíbil zvýšit v USA investice a počet zaměstnanců. Uvedly, že během šesti let vydají na zemědělský výzkum a vývoj celkem 16 miliard dolarů a že po svém spojení vytvoří „několik tisíc dobře placených a vysoce kvalifikovaných pracovních míst“. Trumpův mluvčí sdělil, že obě firmy slíbily v USA zachovat nynějších více než 9000 míst a přidat 3000 nových míst na poli špičkových technologií.

Monsanto je s podílem 26 procent jedničkou na trhu s osivy, vyrábí ale také například prostředek pro hubení plevelu Roundup a má zhruba 20.000 zaměstnanců. Společnost Bayer, která mimo jiné vyvinula aspirin, je druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou výrobu po švýcarské společnosti Syngenta a po celém světě má zhruba 117.000 zaměstnanců.

Trump už získal přísliby nových pracovních míst a investic v USA od několika významných společností. Dnes takové iniciativy oznámila největší americká automobilka General Motors a maloobchodní gigant Wal-Mart.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?