Čeští vojenští lékaři v zahraničí

6. 12. 2016 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběr informací o nasazení českých vojenských lékařů v zahraničí


Afghánistán (fungovala polní nemocnice, slouží polní chirurgický tým)

V dubnu 2002 schválil parlament vyslání 6. polní nemocnice do Afghánistánu. Vojenští lékaři v Kábulu působili jako součást mezinárodních mírových sil ISAF. Vojáci se domů vrátili po půl roce, ale v dubnu 2007 byla česká polní nemocnice do Afghánistánu opět vyslána a do prosince 2008 působila na mezinárodním letišti v Kábulu a v jeho blízkém okolí. Po stažení nemocnice působí v Afghánistánu čeští vojenští chirurgové, nyní je tým zařazen do americké vojenské nemocnice.

Albánie (fungovala polní nemocnice)

Od dubna do září 1999 se v Albánii uskutečnila operace NATO Spojenecký přístav (Allied Harbour), v rámci jejíž humanitární mise pro pomoc kosovským uprchlíkům se v Albánii rozmístily jednotky AFOR. Česká polní nemocnice pracovala v albánském Kavajë. Během mise tým polní nemocnice působil i v tureckém městě Gölcük, které postihlo ničivé zemětřesení.

Chorvatsko (fungovala polní nemocnice)

V polovině 90. let působila česká polní nemocnice v chorvatském Záhřebu jako součást sil OSN. Počátkem roku 1996 se přesunula do východní Slavonie, kde zůstala až do konce mandátu mírových sil v lednu 1998.

Irák (fungovala polní nemocnice, odletěl sloužit polní chirurgický tým)

V dubnu 2003 parlament schválil vyslání polní nemocnice do Iráku. Vojenští lékaři a zdravotníci 7. polní nemocnice působili v jihoirácké Basře a poskytovali humanitární pomoc a zajišťovali lékařskou péči jak pro Iráčany, tak pro vojáky spojenců. Do České republiky se vrátili v prosinci 2003. Dnes do Iráku odletěl sedmnáctičlenný český polní chirurgický tým, který bude podporovat koaliční a irácké vojáky na americké základně několik desítek kilometrů od Mosulu.

Pákistán (fungovala polní nemocnice)

V říjnu 2005 odletělo do Pákistánu, který byl postižen zemětřesením, armádní letadlo s týmem civilních i vojenských lékařů a hasičů. O humanitární pomoc požádala pákistánská vláda. Tento první záchranný tým pak začátkem listopadu vystřídala vojenská polní nemocnice. Do ČR se vrátila v lednu 2006.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?