Curych v referendu odmítl zakázat eutanazii cizincům

16. 5. 2011 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Voliči ve švýcarském Curychu v referendu odmítli jasnou většinou návrhy zakázat v jejich kantonu takzvanou asistovanou sebevraždu a zakázat přístup k eutanazii cizincům.


Proti změnám vůči cizincům se podle konečných výsledků vyslovilo 78,4 procenta z 378.788 odevzdaných hlasů, proti celkovému zákazu dokonce 84,5 procenta účastníků plebiscitu.

„Právo zemřít je soukromou záležitostí, která se netýká státu a ještě méně církve,“ komentovalo neúspěšnou snahu o změny vedení místního sdružení pro pomoc k asistované sebevraždě Exit.

Konzervativní strany chtěly zpřísněním legislativy učinit přítrž „turistice za smrtí“ do kliniky Dignitas, která poblíž největšího švýcarského města i vážně nemocným cizincům pomáhá ukončit jejich život. V Curychu každoročně asistovanou sebevraždu podstoupí na 200 lidí.

Referendum o znemožnění „turistiky za smrtí“ prosadily konzervativní strany Spolková demokratická unie a Evangelická lidová strana Švýcarska. Podle nich by měli mít právo na asistovanou sebevraždu v Curychu jenom cizinci, kteří mají na území kantonu alespoň jeden rok trvalý pobyt.

Tyto strany jsou v menšině a velké strany na levici i na pravici vyzvaly své voliče, aby hlasovali proti změně.
Švýcarské zákony umožňují nevyléčitelně nemocným lidem či osobám s nesnesitelnými bolestmi nebo vážným postižením ukončit život s pomocí speciálních organizací. Jejich pracovníci jim za určitých podmínek připraví smrtící nápoj. Pacient si ho vezme sám a vypije ho.

Studie však ukazují, že liberální švýcarské legislativy využívá stále více cizinců a stále častěji o asistovanou sebevraždu žádají i lidé, kteří ještě nejsou nevyléčitelně nemocní.

Švýcarská vláda proto chce zákon zpřísnit tak, aby byla jistota, že budou eutanazie využívat jen lidé v posledním stadiu nevyléčitelné nemoci. Kromě toho bude chtít alespoň omezit „turistiku za smrtí“.

Podle kliniky Dignitas, která tuto „službu“ poskytuje, přijelo do Curychu do konce loňského roku zemřít například 592 pacientů z Německa, 102 z Francie, 19 z Itálie, 18 ze Spojených států a 16 ze Španělska. Dalších 118 bylo Švýcarů.

Mladá fronta Dnes (MfD) v srpnu 2007 napsala, že na klinice organizující asistované sebevraždy dobrovolně zemřeli dva Češi. Další pravděpodobně následovali.

Asistovaná sebevražda je za určitých okolností ve Švýcarsku legální už od roku 1941. Eutanazie, neboli „smrt z milosti“ je legální také v Nizozemsku, Lucembursku, Belgii a v americkém státě Oregon. České právo označuje eutanazii a asistovanou sebevraždu za nepřijatelné, ale připouští, že „vůči neodvratitelné a bezprostředně očekávané smrti nemá být cílem lékařova jednání prodlužovat život za každou cenu“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?