Epidemie eboly v západní Africe je podle WHO nejhorší za 40 let

9. 4. 2014 7:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Současná epidemie eboly v západní Africe je nejstrašnější za 40 let, kdy se toto onemocnění objevilo poprvé. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž od února zemřelo 111 lidí. Zástupce generálního ředitele WHO Keidži Fukuda v Ženevě řekl, že nejznepokojivější je šíření epidemie.


Ebola se vyskytla původně na jihu Guineje a postupně se rozšířila do metropole Konakry a do sousední Libérie.

„V této části Afriky jsme dosud epidemii eboly neměli. Takový druh epidemie vždy vyvolává mnoho strachu a obav,“ řekl Fukuda.

Podle statistiky WHO se krvácivou horečkou v Guineji nakazilo 157 osob a z nich 101 lidí zemřelo. Testy na ebolu byly pozitivní u 67 z nich. V Libérii se nakazilo 21 lidí, z nichž zemřelo deset. V Sierra Leone prověřují jeden podezřelý případ, v Mali devět. Testy prováděné v Ghaně u dívky, která zemřela na symptomy podobné ebole, byly negativní.

Specialista WHO Stéphane Hugonnet se právě vrátil z Guineje a řekl, že by se důraz neměl klást na čísla. „Důležitější je, jak se ta infekce šíří. Je nebezpečí zavlečení do jiných zemí, musíme být ostražití,“ prohlásil.

Poprvé se virus eboly objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Nemoc má vysokou úmrtnost, není proti ní vakcína ani lék. Minulá vážná epidemie v roce 2000 se objevila v Ugandě. Nakazilo se tehdy 425 osob a polovina zemřela. Příznaky eboly jsou krvácivá horečka, zvracení a průjem. Naděje na přežití stoupá, jestliže se zabrání dehydrataci organismu. Onemocnění se šíří ze zvířat na člověka i mezi lidmi navzájem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?