Hongkong hlásí první případ ptačí chřipky u člověka od roku 2003

19. 11. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hongkongské úřady oznámily první případ nákazy ptačí chřipkou u člověka za posledních sedm let. Lékařské testy virus ptačí chřipky odhalily u devětapadesátileté ženy, která se do Hongkongu vrátila z návštěvy vnitrozemské Číny.


Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdravotnické úřady.

Žena je v nemocnici a její stav je vážný. Úřady nyní zjišťují, zda se nakazila na území Hongkongu, nebo jinde. Jak uvedl zpravodajský server BBC, žena údajně se svým manželem a dcerou navštívila čínská města Šanghaj, Chang-čou a Nan-ťing.

Virus H5N1 se podle dosud známých informací nemůže přenášet z člověka na člověka a lidé se mohou nakazit pouze od ptáků. Odborníci však v minulosti vyjádřili obavy z mutace viru a z jeho možného šíření i mezi lidmi.

Hongkongský tajemník pro zdravotnictví York Chow oznámil, že v tuto chvíli neexistují stopy, které by ukazovaly na přenos viru mezi lidmi. Hongkong by se podle něj měl soustředit na drůbež jako na možný zdroj nákazy.

Jak informovala agentura AP, čínské úřady Chowa ujistily, že drůbež dovážená z Číny do Hongkongu nepředstavuje nebezpečí.

Úřady Hongkongu zvýšily stupeň ohrožení ptačí chřipkou na „vážný“, což má upozornit na hrozbu nákazy virem přímo na území Hongkongu.

Virus ptačí chřipky v Hongkongu poprvé udeřil v roce 1997. Zemřelo tehdy šest lidí a úřady nařídily vybít všechna kuřata na území Hongkongu. Dosud poslední případ nákazy virem ptačí chřipky u člověka se v Hongkongu objevil v roce 2003.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace bylo na celém světě od roku 2003 diagnostikováno více než 500 případů ptačí chřipky u člověka, z toho 302 skončilo smrtí.

V ČR byl poslední výskyt málo nakažlivého viru ptačí chřipky zaznamenán u chovů divokých kachen loni na podzim. S nákazou agresivnějšího viru ptačí chřipky u drůbeže se Česko vypořádalo před třemi lety. Mezinárodní úřad pro nákazy zvířat letos v srpnu ČR označil za zemi prostou této nákazy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?