Hromadné výpovědi na Slovensku podaly další sestry

2. 12. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
K hromadným výpovědím, které na Slovensku minulý týden zahájily sestry v jedné z největších nemocnic v Žilině, se přidali zdravotníci z dalších nemocnic. Zdravotní sestry tímto způsobem chtějí přinutit vládu premiéra Roberta Fica, aby splnila jejich požadavky ohledně platů.


Mluvčí Slovenské komory zdravotních sester a porodních asistentek Marcel Lincényi ČTK řekl, že do pondělí podalo výpovědi 970 zdravotníků. Jde o zdravotní sestry a porodní asistentky ze šesti nemocnic, které až na jednu výjimku patří pod ministerstvo zdravotnictví. Obvyklá dvouměsíční výpovědní lhůta jim uplyne na konci ledna, tedy přibližně měsíc před parlamentními volbami.

Pokud by zdravotní sestry od výpovědí neustoupily a v únoru nenastoupily do práce, mohlo by to poznamenat chod zdravotnických zařízení podobně jako v roce 2011. Před čtyřmi lety výpovědi hromadně podali v zemi lékaři, což rovněž jen několik měsíců před parlamentními volbami ochromilo provoz řady nemocnic. Tehdejší vláda premiérky Ivety Radičové nakonec ustoupila a lékaři získali příslib zvýšení platů, což stát postupně splnil.

Právě hromadnými výpovědi slovenských lékařů se nyní inspirovaly zdravotní sestry. Od vlády požadují zohlednění jejich praxe v platech, změnu způsobu výpočtu mezd či garanci platů zákonem pro všechny zdravotníky. Podle odborů tyto požadavky vláda nezohlednila v novele příslušného zákona, kterou minulý týden schválil parlament.

Výpovědi dosud ale podala jen malá část z celkového počtu sester ve státních nemocnicích. V nemocnicích pod správou ministerstva zdravotnictví pracovalo podle údajů z roku 2013 zhruba 14.000 zdravotních sester a porodních asistentek. Komora zdravotních sester uvedla, že očekává podání výpovědí dalšími zdravotníky.

Slovenský ministr zdravotnictví Viliam Čislák minulý týden v reakci na zahájení hromadných výpovědí zdravotních sester uvedl, že péče o pacienty bude zajištěna. Naplnění požadavků nespokojených zdravotníků by si podle něj vyžádalo dodatečných 135 milionů eur (3,6 miliardy korun).

I v případě hromadných výpovědí by úřady mohly nařídit zdravotníkům, aby se dostavili do práce. Pokud by výzvu po vyhlášení krizové situace ve zdravotnictví neuposlechli, hrozilo by jim trestní stíhaní, pokuta a ztráta licence. Zavedení zmiňovaných trestů schválil slovenský parlament před dvěma lety.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?