Izrael přiznal odebírání orgánů v 90. letech bez souhlasu rodin

21. 12. 2009 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Izrael připustil, že v 90. letech jeho soudní patologové vyjímali orgány z mrtvých těl, a to včetně Palestinců, aniž by měli svolení příbuzných. Oznámila to agentura AP.


Záležitost vyšla najevo s rozhovorem, který poskytl Jehuda Hiss, někdejší šéf izraelského soudního ústavu Abú Kábira, v roce 2000 americké akademičce Nancy Sheppardové-Hughesové.

Ta jej nyní zveřejnila v souvislosti s obviněním, s nímž v létě přišel švédský list: Izrael prý zabíjí Palestince, aby mohl z jejich těl vyjímat orgány. Izrael toto obvinění kategoricky popřel.

Části Hissova rozhovoru odvysílala izraelská televizní stanice o víkendu. „Začali jsme sbírat rohovky…Všechno, co bylo provedeno, bylo vysoce neoficiální. Od rodin nebylo požadováno povolení,“ řekl Hiss.

Stanice Channel 2 uvedla, že v 90. letech soudní specialisté v Abú Kábirově ústavu odebírali kůži, rohovky, srdeční chlopně a kosti z těl izraelských vojáků, izraelských občanů, Palestinců a zahraničních dělníků, často bez souhlasu příbuzných.

V reakci na televizní vysílání izraelská armáda potvrdila, že se tato praxe děla. „Tato aktivita byla ukončena před deseti lety a od té doby už se neděje,“ uvedla armáda v prohlášení.

V rozhovoru Hiss popsal i to, jak se zákroky po odebrání orgánů maskovaly. „Například oční víčka se zalepovala. Neodebírali bychom rohovky, kdybychom věděli, že rodiny budou otevírat oční víčka.“

Sám Hiss, který stále v ústavu pracuje, nyní jako hlavní patolog, se k televiznímu vysílání nevyjádřil.
Stížnosti na ústav, kde se konají pitvy mrtvých těl, přišly v době Hissova odchodu od příbuzných izraelských vojáků i civilistů, jakož i od Palestinců.

Těla patřila lidem, kteří zemřeli z různých příčin - na nemoci, při nehodách i při palestinsko-izraelských násilnostech. Není však nic, co by dokazovalo tvrzení švédského deníku Aftonbladet, že izraelští vojáci zabíjeli Palestince kvůli orgánům. Izraelské vedení označilo toto obvinění za protisemitské.

Antropoložka Sheppardová-Hughesová se prý rozhodla rozhovor zveřejnit kvůli polemice, kterou list odstartoval a jež také vyvolala napětí mezi Izraelem a Švédskem. Cítila, že „symbolika odebírání kůže od populace považované za nepřítele je něco,…,co musí být přehodnoceno“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?