Izrael zavedl do systému transplantací přednost pro dárce

17. 12. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Izrael jako první země na světě poskytne lidem, kteří dají souhlas s transplantací svých orgánů, právo na přednostní vlastní léčbu. Určité výhody získají také jejich partneři a blízcí příbuzní. Informoval o tom odborný časopis The Lancet.


Izrael tak chce řešit kritický nedostatek orgánů pro transplantace. Zatímco v Británii je na seznamu dárců orgánů čtvrtina dospělých Britů, v Izraeli je to jenom desetina občanů. Izrael se proto rozhodl zavést do systému i nezdravotnická kritéria a parlament příslušnou změnu zákona schválil.

Zavádí se jí systém, v němž ten, kdo podepíše dárcovskou kartu, získá výhody při vlastní léčbě. Tyto výhody se ale nebudou týkat osob, které orgán poskytnou osobě podle svého výběru, a nikoli vybrané ze seznamu čekatelů.

Ocitne-li se dárce v situaci, že bude sám potřebovat transplantát, pak bude vybrán pro operaci přednostně před člověkem, který dárcovskou kartu nemá.

Mnozí ale tento systém kritizují, protože se zde zavádí kritérium, které má přednost před klinickým stavem. Velké pochybnosti má Vivienne Nathansonová, která řídí vědecké a etické oddělení britského lékařského sdružení.

„Máme značné obavy ze systému, který se odklání od poskytnutí ošetření podle klinické potřeby. Jakmile zavedete přednostní systém pro určitou skupinu lidí, například pro ty, kdo podepíšou dárcovskou kartu, pak se mohou vážně nemocní pacienti, jimž hrozí smrt, jestliže nedostanou nový orgán, ocitnout na konci seznamu žadatelů,“ řekla.

Podle Mubeeny Bhuttové z britské nadace srdečních chorob odráží nový izraelský zákon všeobecné obtíže při hledání orgánů. „Pořád platí, že je důležité poskytnout orgán těm, kdo jej potřebují nejvíc,“ řekla.

Britské instituce se začínají přiklánět k zavedení systému takzvaného předpokládaného souhlasu. V něm člověk s posmrtným odebráním orgánů souhlasí, pokud se nevysloví proti. Tento systém platí také v České republice, kde se musí každý, kdo s odebráním orgánu nesouhlasí, zaregistrovat v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným darováním tkání a orgánů.

V Británii sice počet osob, které daly souhlas k posmrtnému odebrání orgánů stále mírně roste, ale potřebě to nestačí. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví umírají denně tři osoby ze seznamu čekatelů na transplantaci. Cílem prý je získat na seznam potenciálních dárců do příštího roku 20 milionů Britů a do roku 2013 ještě o pět milionů víc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?