Le Monde: Tradiční čínská medicína se obléká do bílého

4. 2. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Ordinace vybavená počítači, mladí a usměvaví lékaři, diplomy vyvěšené na zdi. Tradiční čínská medicína nabírá v Hongkongu všechny příznaky důvěryhodnosti a úctyhodnosti, ale podle jejích kritiků jde stále jen o šarlatánství. V bílém plášti, píše francouzský deník Le Monde.


„Nezměnili jsme filozofii ani koncepci čínské medicíny, ale její image,“ vysvětluje Dennis Au, který si otevřel svou první ordinaci v roce 2008, když dokončil pětiletý kurz. Dnes má pět středisek s dvacítkou „lékařů“. „Tahle revoluce byla nezbytná. Kdyby přetrvávaly staré zvyky, čínská medicína by zanikla,“ předpovídá. Většina jeho pacientů je ve věku od dvaceti do čtyřiceti let.

Obyvatelé Hongkongu už nemají tolik času jako dříve, aby si doma sami připravovali lektvary z bylinek a kořenů i kostí.

Pětadvacetiletá Sofie Lauová je dětskou sestrou. Stejně jako jiní mladí lidé chodí o víkendu do módních barů v čínské megapoli, má chytrý telefon a létá letadlem stejně tak, jako jiní jezdí na kole. Když ale jde o vlastní zdraví, dává raději přednost přípravkům čínské medicíny s tisíciletou tradicí, která přičítá téměř všemu, co roste, léčivé či až zázračné účinky. Někdy i v rozporu s vědeckými poznatky.

Nezbytné ingredience prodávají obchody ve městě. Avšak mladí lidé, kteří mají jako Sofie Lauová málo času, využívají specializovaných ordinací, které připravují užívání nebo mazání a dodávají je až do domu.

„Nemohu trávit hodiny v kuchyni a sledovat, jak se bylinky vaří. Moje práce mi zabírá hodně času. Kdybych si měla vařit bylinkovou polévku, jak se to dělávalo dříve, možná bych dala přednost modernímu lékařství,“ připouští.
V roce 1999 vydaly hongkongské úřady předpisy o výkonu čínské medicíny, a to lidem umožnilo získat větší důvěru v lékaře, kteří ji praktikují. Posílilo se postavení čínské medicíny i obchod: dovoz léčivých rostlin v roce 2011 dosáhl v přepočtu 6,3 miliardy Kč. Ve vybraných střediscích čínské medicíny hradí náklady i některé pojišťovny.
Koncem 90. let zahájily univerzity kurzy tradiční medicíny. Sektor nyní zaměstnává 6500 lékařů, tedy polovinu z celkového počtu praktických lékařů v Hongkongu.
To vše ovšem na kritiky tradiční čínské medicíny nedělá žádný zvláštní dojem. Zůstává podle nich mimo pole vědy, je založena na pochybné víře a podílí se na ohrožování některých živočišných druhů. A především: její léčebné vlastnosti nejsou nijak prokázány.
Tradiční medicína například využívá rohu nosorožce k léčbě horečky, migrén, tyfu či černých neštovic. Používají se také různé ještěrky, koníček mořský či jelení parohy v léčbě akné, rýmy a impotence.
Hongkongské úřady nyní spolupracují se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) na klasifikaci rostlin s léčebnými účinky, které jsou vědecky uznávány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?