Lékaři bez hranic se stáhli z některých částí Súdánu

30. 1. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizace Lékaři bez hranic (MSF) se stáhla z některých konfliktních částí Súdánu. Důvodem je neochota místních úřadů ke spolupráci, kvůli níž je poskytování zdravotní péče potřebným téměř nemožné, uvedla organizace v prohlášení.


Súdán se od roku 2003 potýká s povstalci v oblasti Dárfúru a od odtržení Jižního Súdánu v roce 2011 také s rebely ve státech Modrý Nil a Jižní Kurdufán. Právě do Modrého Nilu už MSF vůbec nemají přístup a své aktivity byli donuceni ukončit i ve Východním Dárfúru. Administrativní překážky byly prý důvodem ukončení činnosti v Jižním Dárfúru.

„Súdánská vláda svolává schůzky, aby bránila mezinárodní pomoci, ne aby ji usnadnila,“ uvedl v prohlášení operační ředitel MSF Bart Jassens. Súdán tato obvinění popřel.

Násilnosti v Dárfúru vzrostly od loňského listopadu, kdy na žádost súdánské vlády odešly společné mírové jednotky OSN a Africké unie. V Modrém Nilu a Jižním Kurdufánu násilí eskalovalo poté, co v prosinci ztroskotala jednání o příměří.

Lékaři bez hranic zůstanou v Severním a Západním Dárfúru. V Jižním Kurdufánu MSF svou činnost zatím pozastavili kvůli bombovému útoku na jejich místní nemocnici minulý týden.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?