Lékaři bez hranic vítají rozhodnutí společnosti Pfizer snížit cenu pneumokokové vakcíny

16. 11. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic vítá rozhodnutí společnosti Pfizer snížit cenu pneumokokové vakcíny (PCV) pro děti v humanitárních krizích.


Lékaři bez hranic sedm let naléhali na jediné dva výrobce pneumokokové vakcíny - Pfizer a GlaxoSmithKline (GSK), aby nabídli nižší cenu pro humanitární organizace. Letos v září se k tomu odhodlala společnost GSK, společnost Pfizer jejího příkladu nyní následuje. Obě společnosti by nyní měly nabídnout nižší cenu také všem rozvojovým zemím.

Společnost Pfizer v pátek oznámila, že sníží cenu své pneumokokové vakcíny pro humanitární organizace působící v krizových oblastech na 9,30 amerických dolarů za tři dávky, které jsou potřebné k očkování jednoho dítěte (3,10 dolarů za dávku).

„Vítáme, že Pfizer konečně snižuje cenu život zachraňujícího očkování pro děti v humanitárních krizích. Díky sníženým cenám Pfizeru a GSK budou humanitární organizace moci lépe chránit děti proti této smrtelné nemoci,“ reagovala Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic.

Zápal plic je jednou z hlavních příčin dětských úmrtí, každý rok připraví o život téměř milion dětí. Zvláště náchylné jsou děti, které se ocitly ve válečných konfliktech či různých humanitárních krizích. Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic jsou ve svých zdravotnických zařízeních často svědky toho, jak dětí na zápal plic umírají, ačkoliv se jedná o nemoc, proti níž lze chránit očkováním. Snížení ceny pneumokokové vakcíny je tudíž v ochraně ohrožených dětí významný krok kupředu.

Lékaři bez hranic v letech 2009 až 2014 jednali s Pfizerem i GSK, aby je přiměli zajistit dostupnější cenu pneumokokových vakcín. V roce 2015 - po letech bezvýsledných jednání - zahájili Lékaři bez hranic kampaň nazvanou „A Fair Shot“, ve které vyzvali veřejnost, aby žádala na Pfizeru a GSK snížení ceny pneumokokové vakcíny. Letos na jaře doručili oběma společnostem petici s více než 416 000 podpisy od lidí ze 170 zemí, která žádala snížení ceny pneumokokových vakcín na pět amerických dolarů (za tři potřebné dávky na osobu) pro děti v humanitárních krizích a pro rozvojové země. V září společnost GSK oznámila, že cenu pneumokokové vakcíny pro humanitární případy sníží.

Až do té doby nemohli Lékaři bez hranic ani jiné humanitární organizace pořídit pneumokokovou vakcínu za přijatelnou cenu. Jednotná cena pro ni neexistovala, lišila se od jednotlivých zemí. Nejnižší cena, která jim kdy byla nabídnuta za jedinou dávku vakcíny, byla 21 dolarů (od GSK). Například na začátku letošního roku museli Lékaři bez hranic při očkování dětí uprchlíků v Řecku platit 60 eur za jednu dávku vakcíny od Pfizeru.

Jedna třetina států světa si stále nemůže dovolit zavést očkování proti pneumokoku vakcínou, protože je příliš drahá. Miliony dětí v zemích jako je Jordánsko, Thajsko či Filipíny jsou ponechány nemoci napospas. V roce 2015 přitom přijalo všech 193 zemí Světového zdravotnického shromáždění rozhodnutí, že budou vyžadovat dostupnější ceny a vyšší transparentnost v cenách vakcín. „Společnosti Pfizer i GSK by nyní měly zdvojnásobit svou snahu a snížit ceny vakcín pro mnoho rozvojových států, které si stále nemohou dovolit ochránit své děti proti zápalu plic,“ podotkla Joanne Liu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?