Lékaři v USA mají testovat všechny těhotné na virus zika

26. 7. 2016 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) vydalo nová doporučení pro ochranu před virem zika. Těhotným ženám doporučuje krevní testy při každé pravidelné kontrole a muže varuje, že se mohou nakazit při nechráněném sexu s nositelkou viru.


Američtí lékaři se dříve domnívali, že virus mohou přenášet jen muži, v jejichž semeni se může vyskytovat až několik měsíců. Proto doporučovali nakaženým mužům, aby se nechráněnému sexuálnímu kontaktu s těhotnou partnerkou vyhýbali nejméně půl roku.

Nedávná studie ale podle agentury Reuters ukázala, že v New Yorku došlo k přenosu viru zika z ženy na muže. Zjištění, že virus může být zjištěn i ve vaginálním sekretu, přivedl experty k nejnovějšímu varování. CDCP nyní doporučuje, aby muži používali ochranu při styku s jakýmkoli člověkem, mužem či ženou, kteří pobývali v oblastech zamořených přenašeči viru.

CDCP rovněž vyzvala americké lékaře, aby těhotným ženám při každé pravidelné kontrole doporučovali rozšířený krevní test, který může přítomnost viru odhalit. Lékařský personál by se měl rovněž zajímat o to, zda žena či její partner necestovali do zasažených oblastí.

Virus primárně šíří tropičtí komáři a v USA zatím takový případ zaznamenán nebyl. Všichni američtí pacienti se nakazili v Latinské Americe.

Příznaky nakažení jsou obvykle spíše mírné. Virus ale pravděpodobně způsobuje nedostatečně vyvinutý mozek plodu, dojde-li k nakažení během těhotenství.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?