Na východě Slovenska vypukla žloutenka, úřady nařídily očkování

23. 9. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Na východním Slovensku vypukla epidemie žloutenky. Hygienici nařídili povinné očkování dětí ve městě Sobrance, tamní samospráva kvůli rozšíření onemocnění hepatitidou typu A vyhlásila mimořádnou situaci.


Hygienici zaznamenali v Sobrancích, kde žije zhruba 6000 obyvatel, 107 potvrzených případů žloutenky. Nárůst počtu nemocných se zatím nezastavil.

Úřad veřejného zdravotnictví v reakci na epidemii nařídil plošné očkování obyvatel do 15 let v Sobrancích a povinnost dětí podrobit se opakovanému lékařskému vyšetření. Inkubační doba žloutenky je až zhruba sedm týdnů.

Primátor města v oznámení o vyhlášení mimořádné situace uvedl, že nejvážnější stav je v tamní romské osadě, kde žije asi 600 lidí ve zhoršených hygienických podmínkách. Nákaza se rozšířila do celého města.

Již v letních měsících hygienici na východě Slovenska zaznamenali desítky případů hepatitidy typu A v Trebišově a okolí. V regionu úřady zakázaly pořádání veřejných hromadných akcí.

Kvůli epidemii žloutenky bylo plně vytíženo infekční oddělení nemocnice v Michalovcích.

Žloutenka je nakažlivé onemocnění, které zasahuje játra. Prevencí onemocnění je podle hygieniků důsledné mytí rukou po návštěvě toalety a před jídlem, jakož i dodržování hygieny při zpracování potravin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?