Nákaza ptačí chřipky se objevila v Nizozemsku

31. 10. 2016 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Ptačí chřipka propukla na drůbežářské farmě v Nizozemsku. Vybito bylo kolem 11.000 krůt, 3500 bažantů a 2000 kachen, sdělilo podle agentury DPA nizozemské ministerstvo hospodářství.


Upřesnilo, že drůbež byla na farmě v Deurne v jižní části země postižena mírnou variantou viru H5, nedá se prý ale vyloučit jeho zmutování do vysoce nakažlivého viru H5N1. Proto byla v souladu s pravidly Evropské unie nařízena likvidace ptáků na postižené farmě.

V rámci preventivních opatření byl v okruhu jednoho kilometru kolem ní navíc zakázán transport drůbeže, vajec i drůbežího hnoje. V dané oblasti se podle ministerstva nacházejí tři další drůbežářské podniky, v nichž se nyní provádí kontrolní testy kvůli případné nákaze.

Virus H5N1 se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují.

Ptačí chřipka se přenáší na člověka jen zřídka a pouze při přímém styku s nakaženou drůbeží. Má však potom vysokou úmrtnost - nepřežije ji přes polovinu nakažených. Dosud ale nicméně nebyl prokázán přenos virů z volně žijících ptáků na lidi, ani z člověka na člověka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?