Nemocnice a nespokojení lékaři v Žilině se dohodli

10. 12. 2012 7:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Nespokojení doktoři nemocnice v Žilině dospěli v pátek večer k dohodě se zaměstnavatelem, která má zajistit obnovení běžného provozu tohoto zdravotnického zařízení. Slovenská vláda tam předtím povolala armádní lékaře, aby zajistili péči o pacienty.


Napětí vyvolaly spory mezi vedením nemocnice a odbory ohledně propouštění doktorů, na něž část zdravotníků reagovala odmítnutím pohotovostních služeb a zrušením plánovaných operací.

Krizová situace v žilinské fakultní nemocnici propukla poté, co vedení zdravotnického zařízení v jednom z největších měst v zemi dalo výpověď 18 z celkového počtu 228 lékařů, kteří nechtěli přistoupit na snížení platů. Výdělky lékařů v nemocnici jsou podle ministerstva zdravotnictví nejvyšší na Slovensku, což ohrožuje chod zařízení. Na mzdy prý vynakládá zhruba 90 procent plateb, které dostává od zdravotních pojišťoven.

Lékaři ve výpovědích už v tomto týdnu nenastoupili do nočních služeb. Ministerstva zdravotnictví a obrany na to zareagovala povoláním armádních doktorů, v záloze mají asi tři desítky vojenských specialistů. V reakci na tento krok vlády pohotovostní služby vypověděla většina lékařů v nemocnici, což její provoz ochromilo. Doktoři využili ustanovení zákoníku práce, podle kterého po vyčerpání stanoveného limitu přesčasů je zaměstnavatel do další práce přesčas nutit nesmí. Nasazení armádních doktorů odbory kritizovaly, podle odborového předáka Petera Visolajského se armáda stala nástrojem politické moci v zemi.

Odbory a vedení nemocnice nakonec dospěly k dohodě. Ředitel nemocnice slíbil stáhnout výpovědi 18 doktorům a lékaři na oplátku podle portálu sme.sk přistoupili na snížení platů o 150 až 500 eur (zhruba 3800 až 12.600 korun). Mzdy tamních doktorů se pohybují do 2500 do 3500 eur měsíčně.

Slovenští vojenští doktoři sloužili v civilních nemocnicích už loni na podzim, kdy spolu se třemi desítkami svých českých kolegů několik dnů pomáhali zachovat alespoň poskytování akutní péče. Stalo se tak v době, kdy během nátlakové akce odborů za zvýšení platů zhruba 1200 ze 7000 nemocničních doktorů po podání hromadných výpovědí a po uplynutí výpovědní lhůty nepřišlo do práce. Vláda tehdy odborářům nakonec ustoupila a doktoři se do nemocnic vrátili.

Slovenský tisk upozornil, že podobná situace s odmítáním služeb jako v Žilině by se mohla zopakovat i v jiných zdravotnických zařízeních. Odbory by tímto způsobem prý mohly přinutit vládu k dodržení závazku zvýšit mzdy doktorů i v příštím roce. Ministerstvo zdravotnictví totiž už dříve upozornilo, že na poslední etapu slíbeného přilepšení lékařům nemá peníze.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?