Obama ustavil tým pro boj s rakovinou, povede ho Biden

29. 1. 2016 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident USA Barack Obama ustavil speciální tým, jehož hlavním úkolem bude koordinovat boj s rakovinou a urychlit výzkum této choroby. Podle informace Bílého domu se šéfem skupiny stal viceprezident Joe Biden.


Na konci roku, těsně před Obamovým odchodem z úřadu, má tým informovat o výsledcích.

Svou iniciativu zesílit boj s rakovinou oznámil prezident už ve svém poselství o stavu Unie, které v Kongresu přednesl v polovině ledna. Viceprezident Biden loni ohlásil, že své poslední měsíce ve funkci chce věnovat právě této chorobě. Jeho syn Beau podlehl loni v květnu ve věku 46 let zhoubnému nádoru na mozku. Podle zdravotnických statistik každoročně ve světě onemocní rakovinou 14 milionů lidí.

„Nevydávám se za experta na rakovinu, ale mohu pomoci snahám o koordinaci a společný postup,“ uvedl dnes Biden v prohlášení, v němž boj s rakovinou přirovnal „k novému útoku na Měsíc“. Pokud jde o náročnost úkolu uloženého Obamou, není prý Biden naivní. „Dosud nikdy jsem ale nebyl tak optimistický, že je možné dokázat velké věci,“ konstatoval.

Do práce Bidenova nového týmu budou podle agentury AP zapojeny takové organizace, jako ministerstvo obrany USA, Národní ústav zdraví nebo Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?