OSN nemá dostatek peněz na potraviny pro uprchlíky v Africe

2. 7. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
OSN musela snížit příděly potravin pro takřka 800.000 uprchlíků v Africe, protože jí docházejí peníze určené pro tento účel. V Ženevě na to podle agentury DPA upozornili vedoucí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Světového programu pro výživu (WFP).


Tento vývoj podle nich mimo jiné představuje nebezpečí pro děti ohrožené podvýživou. OSN proto žádá vlády dárcovských zemí o okamžitou pomoc ve výši 186 milionů dolarů (asi 3,7 miliardy korun).

Podle OSN byly nedávno o polovinu sníženy příděly potravin pro celkem 450.000 uprchlíků ve Středoafrické republice, Čadu a Jižním Súdánu. Menší snížení přídělů (od pěti do 43 procent) postihlo i 338.000 uprchlíků v Libérii, Burkině Faso, Mosambiku, Ghaně, Mauritánii a Ugandě.

Uvedená částka, kterou OSN žádá od vlád členských zemí, by měla zajistit obnovení potravinové pomoci v původním rozsahu a zaručit, že do prosince nebudou příděly snižovány jinde.

„Přežití řady uprchlíku v Africe závisí na darovaných potravinách, nedostatek financí je tedy ohrožuje,“ řekla ředitelka WFP Ertharin Cousinová. Nároky, které světové krize klade na humanitární pomoc, nelze podle vysokého komisaře Antónia Guterrese s dostupnými prostředky plnit.

WFP se snaží zajistit pro uprchlíky průměrný denní příjem energie odpovídající 2100 kilokaloriím, což je hodnota potřebná k tomu, aby člověk vedl zdravý život.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?