Penta hodlá investovat do slovenského zdravotnictví 115 mil. eur

14. 12. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Investiční skupina Penta oznámila, že plánuje v následujících pěti letech investovat do slovenského zdravotnictví 115 milionů eur (3,1 miliardy korun). Penta působí ve zdravotnictví déle než deset let, kromě toho podniká i v jiných odvětvích a také v Česku.


Ze zmiňovaného balíku investic Penta část peněz použije na výstavbu nové nemocnice v Michalovcích na východním Slovensku, kterou odstartovala letos v březnu a na kterou podle dřívějších informací vynaloží 34 milionů eur.

Penta uvedla, že je největším soukromým investorem ve slovenském zdravotnictví, do kterého vložila přes 135 milionů eur na modernizaci, rekonstrukci, nákup přístrojů či oddlužení nemocnic.

Finanční skupina na Slovensku ovládá druhou největší zdravotní pojišťovnu Dôvera, dále 14 regionálních nemocnic, lékárny i síť poliklinik. Dohromady v těchto zařízeních zaměstnává téměř 10.000 lidí.

Partner Penty Eduard Maták uvedl, že skupina by uvítala debatu o zvýšení kvality a efektivnosti zdravotnictví na Slovensku. Za nevyhnutelné Penta označila například elektronizaci zdravotnictví, zavedení plateb za zdravotní výkony na základě diagnóz či stanovení standardů zdravotní péče, která bude hrazena z povinného zdravotního pojištění.

O potřebě reforem ve slovenském zdravotnictví, které se nevyhnulo aférám ohledně předražených nákupů vybavení do státem kontrolovaných zdravotnických zařízeních, hovoří odborníci už léta. V současnosti některé nemocnice na Slovensku zase čelí hromadným výpovědím zdravotních sester, které si tímto způsobem chtějí od státu vymoci změnu způsobu odměňování včetně zohlednění praxe v platech.

Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Kromě zdravotnictví podniká také ve finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním sektoru. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 35.000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla loni 6,7 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?