Počet lidí trpících hladem vzrostl nejrychleji v tomto století

18. 9. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet lidí trpících hladem loni po 13 letech klesající tendence opět začal růst, meziroční tempo bylo přitom nejrychlejší v tomto století. Uvádí to zveřejněná zpráva OSN, podle níž loni hladovělo 815 milionů lidí, což je 11 procent světové populace.


Příčinou nárůstu jsou válečné konflikty i změny klimatu, napsala s odkazem na zprávu agentura AFP. Začátkem století ohrožoval hlad více než 900 milionů lidí, jejich počet ovšem začal v roce 2003 klesat až k předloňským 777 milionům. Loňský obrat byl podle OSN zapříčiněn především zhoršením situace v oblastech konfliktů v Africe a na Blízkém východě.

„Poslední odhady jsou varovným signálem, že cíl dosáhnout světa bez hladu a podvýživy do roku 2030 bude náročný,“ uvádí zpráva podle agentury Bloomberg.

Nárůst počtu lidí ohrožených hladem je podle světové organizace znát například v Jižním Súdánu, v Somálsku, Jemenu či na severovýchodě Nigérie. Vedle válečných konfliktů či útoků místních islamistických skupin přispívá ke zhoršování situace rovněž sucho či povodně, které jsou zčásti spojeny s klimatickým jevem El Niňo.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?