Podle britských lékařů lidský plod do 24 týdnů necítí bolest

28. 6. 2010 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská lékařská asociace uvedla, že lidský plod nemůže do 24. týdne svého vývoje cítit bolest. Vzala tak vítr z plachet britským odpůrcům umělého přerušení těhotenství, kteří vedou kampaň za snížení časového limitu pro tento zákrok, napsala agentura AP. Limit je právě 24 týdnů.


O vyjádření odborníky požádali poslanci, kteří zvažují snížení limitu na 20 až 22 týdnů. Britský parlament takovýto návrh již předloni zamítl.

Lékařská asociace s poukazem na výsledky výzkumů uvedla, že nervová zakončení v mozku nejsou do 24. týdne těhotenství ještě vyvinuta tak, aby plod mohl cítit bolest, a že i po 24. týdnu je plod ve stavu nevědomí podobném spánku.

Někteří lékaři s tím nesouhlasí a tvrdí, že plod může pociťovat bolest už ve 20. týdnu. Americký stát Nebraska nedávno přijal zákon, který umělé přerušení těhotenství v jeho 20. týdnu a po něm zakazuje, napsala AP.

Podle českých zákonů může žena požádat o potrat bez omezení do 12. týdne těhotenství, ze zdravotních důvodů je ukončení těhotenství možné do 24. týdne a ve výjimečných případech i později.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?