Přes 10.000 lidí ve Vietnamu se za týden nakazilo horečkou dengue

21. 8. 2017 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Vietnam bojuje s epidemií horečky dengue, za poslední týden se tam nakazilo 10.000 lidí. Celkem se virem od začátku roku infikovalo 90.626 lidí, což je meziročně nárůst o více než 40 procent. Informovala o tom agentura AP. V nemocnici skončilo téměř 77.000 lidí a 24 jich zemřelo.


 

Horečka dengue je kvůli silným bolestem, které způsobuje, známá také jako horečka lámající kosti. Toto virové onemocnění se přenáší komáry druhu Aede aegypti. Nemoc se projevuje jako chřipka, pro zhruba pět procent pacientů jsou však její následky smrtelné.

Vietnamské ministerstvo zdravotnictví šíření epidemie připisuje vysokým teplotám, déletrvajícím dešťům a rychlé urbanizaci, což podporuje množení komárů, kteří virus přenášejí.

Epidemie nejvíce zasáhla metropoli Hanoj a Ho Či Minovo Město na jihu země.

Lékaři v hanojské nemocnici ošetří denně až 1000 pacientů, kteří si stěžují na horečky, uvedl jeden z ošetřovatelů nemocnice. Loni v červnu a červenci přitom šlo jen o několik případů.

Proti onemocnění zatím neexistuje žádné očkování ani účinná léčba. Nemoc kromě vysoké horečky způsobuje vyčerpání a v některých případech i silnou kožní vyrážku. Nejvíce jsou v ohrožení starší lidé, děti a pacienti s jinými zdravotními problémy.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?