Rumunská prokuratura vyšetřuje možnou korupci s léky

29. 7. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Rumunská protikorupční prokuratura (DNA) dnes provedla v Rumunsku rozsáhlé razie v řadě zdravotnických institucí, farmaceutických firem a domovů lékařů při vyšetřování možné korupce spojené s doporučováním a předepisováním některých onkologických léčiv. Informovala o tom rumunská média.


Vyšetřovatelé pátrají po důkazech, že farmaceutické společnosti nabízely doktorům luxusní dovolené a jiné lákavé výhody výměnou za to, že budou předepisovat některá léčiva určená pro pacienty postižené rakovinou.

DNA v prohlášení upřesnila, že její vyšetřovatelé prohledali 61 bytů a objektů farmaceutických firem, distributorů léků, nemocnic a onkologických klinik. Zasahovali nejen v metropoli Bukurešti, ale také na řadě dalších míst v župách Bistritsa, Cluj, Ilfov, Mureš, Salaj, Sibiu a Timiš.

Předmětem vyšetřování je podle tiskové agentury Mediafax podezření z rozsáhlé korupce, která se týká předepisování léčiv a „odměňování“ lékařů v období let 2012 až 2015. Celková hodnota těchto „odměn“ jde prý v přepočtu do stamilionů korun.

Nejmenovaný prokurátor upřesnil, že lékařům byly nabízeny placené dovolené v drahých destinacích jako například v Las Vegas, krytí výdajů při účasti na lékařských kongresech nebo jiné drahé požitky.

Jedním z vyšetřovaných je šéfka onkologické kliniky krajské nemocnice v župě Sibiu Valeria Valeanuová. Ta podle médií připustila, že její zahraniční cesty byly sponzorovány farmaceutickými firmami, ale popřela, že by se dopustila něčeho nezákonného. Tvrdí, že jde o běžnou praxi nejen v Rumunsku, ale i v zahraničí, a že pacientům předepisovala jen schválené účinné léky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?