Sierra Leone opět zavádí již zrušená opatření proti šíření eboly

2. 3. 2015 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Sierra Leone znovu zavedla některá opatření proti šíření eboly, která na počátku tohoto roku zrušila. Reagovala tak na opětovný nárůst počtu případů nově nakažených. V dobrovolné 21denní karanténě ode dneška bude kvůli úmrtí svého osobního strážce také viceprezident země, informovala agentura Reuters.


Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se tento týden v Sieře Leone nově nakazilo ebolou 18 lidí. Minulý týden to přitom bylo jen 16. Přerušil se tak trend poklesu počtu nově nakažených, který trval od počátku tohoto roku.

Mezi znovu zavedená opatření patří mimo jiné zákaz vyjíždět v noci na lodích na moře či vykládat v noci zboží na trzích. Nedávné případy nákazy se totiž prý objevili v prostředí místních rybářů. Námořnictvo prý bude u pobřeží na dodržování zákazu dohlížet.

Určitá omezení se prý dotknout také přívozů. Opět se sníží také limit pro maximální počet cestujících v prostředcích hromadné dopravy. Úřady tak chtějí předejít zbytečnému fyzickému kontaktu mezi cestujícími, kterým by se mohla nemoc šířit.

Dobrovolnou karanténu podstoupí druhý nejvýše postavený představitel země, viceprezident Samuel Sam-Sumana. Jeho osobní strážce prý podlehl ebole tento týden. Jednadvacet dní, které viceprezident stráví v izolaci z preventivních důvodů, odpovídá inkubační době nemoci. V karanténě prý budou také jeho nejbližší spolupracovníci, i když nikdo z nich zatím žádné příznaky nemoci nevykazuje.

Na ebolu v Sieře Leone, Libérii a Guineji zemřelo od prosince 2013 už téměř 10.000 lidí, nakazilo se jich více než 23.000. V posledních týdnech však počet nakažených začal poprvé od vypuknutí epidemie klesat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?