Slovenské sestry se soudí kvůli platům

17. 12. 2012 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Několik slovenských sester, které byly propuštěny kvůli odmítnutí podepsat dodatek pracovní smlouvy, jimž se nemocnice snažily vyhnout zvýšení jejich platů, se obrátilo na soud.


Slovenské nemocnice se často bránily zvyšování platů sester, jež jim ukládal zákon, rozdělením úvazku zdravotnic na výkony sestry a administrativní pracovnice. Pokud sestry na takovou úpravu nepřistoupily a odmítly podepsat dodatek pracovní smlouvy, přišly o místo.

Některé z nich vedou se svým bývalým zaměstnavatelem soudní spory, jedna ze sester již při vyhrála. Dá se očekávat, že její úspěch může spustit lavinu dalších žalob.

„Neplatnost ukončení pracovního poměru momentálně řeší osm sester, čtyři po podání žaloby uzavřely se zaměstnavatelem mimosoudní dohodu o urovnání sporu,“ cituje deník Pravda zástupkyni Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Martinu Bušniakovou.

Údajná nadbytečnost

První sestrou, jež v žalobě na svého bývalého zaměstnavatele uspěla, je Mária Bujňáková, která pracovala v nemocnicí v Krumpaších. Soud rozhodl, že jí musí bývalý zaměstnavatel vyplatit ušlou mzdu.
Další ze sester, které se rozhodly nemocnice kvůli výpovědím zažalovat, je Mária Dulajová ze Žiaru nad Hronom. V tamní nemocnici pracovala na neurologickém oddělení, propuštěna „pro nadbytečnost“ byla poté, co odmítla podepsat dodatek k pracovní smlouvě.

„Naše oddělení přitom stavy snížit nepotřebovalo, k žádné změně na něm nedošlo. Když mě propouštěli, bylo nás deset sester, dnes jich tam znovu deset pracuje,“ říká Mária Dulajová. Její kolegyně prý podepisovaly dodatek ke smlouvě rozdělující úvazek na práci sestry a administrativní pracovnice pod nátlakem, ředitel zařízení si je měl volat po skupinkách.

„V dodatku byla i klauzule, že podepisujeme bez nátlaku, s plným vědomím i svědomím, ovšem nátlak na mě vyvíjen byl. Říkali, že si máme uvědomit, že jsme staré, drahé, a že jsou dohodnutí, že v Banskobystrickém kraji nás nikdo nezaměstná,“ popsala pro deník Pravda. „Jsem sestrou 27 let, doplnila jsem si vysokoškolské vzdělání a nakonec mě vyhodili proto, že chci být sestrou a odmítám dělat jinou profesi,“ uzavírá Mária Dulajová.

Nesklonit se před nespravedlností

Společně s ní dostaly v žiarské nemocnici výpovědi další dvě sestry. Na rozhodnutí soudu si Mária Dulajová bude muset počkat na začátek února, případy jejích kolegyň by mohly být projednány do konce roku. Projednávání její žaloby muselo být odročeno kvůli postoji nemocnice, jež v den projednání případu nahlásila změnu právního zástupce. Propuštěná sestra nyní pracuje v jedné z bratislavských nemocnic. Pokud by soud vyhrála, do svého původního zaměstnání by se již nevrátila. „Bude mi stačit zadostiučinění z finančního odškodnění,“ říká Mária Dulajová, která podle svých slov zvolila soudní spor hlavně kvůli svým dětem.

„Co bych jim jinak měla říct? Že se klidně skloním před nespravedlností? Musím dětem dokázat, že pokud žijeme v právním státě, nemůže mě nikdo vyhodit za to, že chci být i nadále sestrou,“ uzavírá.
Navzdory tvrzení představitelů nemocnic o oprávněnosti výpovědí odborník na pracovněprávní vztahy, právník Vojtech Földes, pro Pravdu uvedl, že zdravotnická zařízení správně nepostupovala.

„V našem právním prostředí je zakotvena zásada smluvnosti v pracovních vztazích, tedy že smlouvy v pracovněprávních vztazích se mohou uzavírat nebo měnit pouze na základě vzájemné domluvy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Zjednodušeně řečeno – pokud zaměstnanec odmítne podepsat obdobný dodatek, jaký měly podepsat zmíněné sestry, nemůže to být důvodem ukončení pracovního poměru a ani to není možné posuzovat jako porušení pracovní kázně,“ vysvětluje právník.

(zdroj: Pravda)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?