Soud rozhodl ve prospěch firmy Bayer

20. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německý farmaceutický výrobce Bayer vyhrál soudní spor v americkém městě Corpus Christi. První vítězství firmy Bayer v kauze týkající se vedlejších účinků jejího léku Baycol může přispět k ozdravení této společnosti...


Podle poroty firma nenese právní zodpovědnost za zdravotní újmu, kterou její lék na snížení cholesterolu Baycol způsobil 82letému žalobci Hollisi Haltomovi. Haltom po Bayeru požadoval odškodné ve výši 560 miliónů dolarů. Je to první vítězství Bayeru, který v souvislosti s baycolem čelí 8400 žalobám.

Okamžitě po zveřejnění rozsudku stoupla hodnota akcií Bayeru na newyorské burze o 37 procent na 15,40 dolaru. Před jeho vynesením se akcie dostaly na 13leté minimum.

Osvobozující verdikt podle analytiků zřejmě posílí pozici Bayeru v dalších soudních

sporech a zvýší i šance firmy na nalezení partnera pro další podnikání. Firma teď hledá strategické spojenectví, protože baycol (v Evropě známý pod názvem lipobay), který byl jejím třetím nejprodávanějším lékem, musela v srpnu 2001 stáhnout z prodeje.

Léku se teď ve světě přičítá asi stovka úmrtí. Doposud Bayer mimosoudně vyplatil 500 pacientů, kteří dostali v průměru 300 tisíc dolarů. Taková vyrovnání však Bayer připouští jen v případech těžkých vedlejších účinků. Ve většině z celkem 8400 dalších žalob se však žádné silné zdravotní potíže nevyskytly.

Žalobci již nyní nemohou počítat s tím, že automaticky dostanou odškodné, když půjdou před soud. „Očekáváme, že se počet žalobců sníží a přibude mimosoudních vyrovnání,“ uvedl Andreas Theisen ze společnosti WestLB Panmure v dnešním vydání deníku Handelsblatt.

Někteří analytici ale vítězství velkou váhu nepřičítají a poukazují na to, že vzhledem ke specifičnosti jednotlivých případů mohou další soudy dopadnout opět v neprospěch Bayeru.

Opatrný je i advokát firmy Philip Beck. „Nemůžeme očekávat, že teď vyhrajeme všechny další procesy,“ upozornil Beck. „Každý případ je jiný a každá porota je jiná,“ dodal advokát, který je se složitostí případu dokonale obeznámen.

S osvobozujícím rozsudkem má ale Bayer podle expertů to nejhorší za sebou. Doposud burza předpokládala, že by celková odškodnění mohla dosáhnout výše deseti miliard dolarů. To je nyní podle analytiků nerealistické. Nyní by podle odhadů WestLB Bayer mohla firma na odškodném zaplatit 2,5 miliardy eur.

Baycol se dostal do distribuce v roce 1997 a okamžitě se stal nejúspěšnějším preparátem firmy. Podle odhadů ho ve světě užívalo na šest miliónů lidí, z toho 700

tisíc v USA. Hned v prvním roce dosáhly výnosy z jeho prodeje 720 miliónů dolarů.

Letos chce Bayer uvést na trh svůj nový přípravek proti impotenci, ale jeho další novinky se neobjeví dříve než v roce 2006. Žádný z nových preparátů Bayeru není totiž v závěrečném stadiu klinických zkoušek.

„Jestliže Bayer začne vyhrávat soudní žaloby, bude moci využít prostředky na předpokládané odškodné užitečnějším způsobem,“ uvedl pro agenturu Bloomberg analytik David Eder z kapitálové společnosti Fifth Third International GDP.

V posledním čtvrtletí loňského roku firma Bayer vykázala ztrátu ve výši 412 miliónů eur. Ve stejném období předchozího roku dosáhla zisku 142 miliónů eur.

Sabina Kunešová, Barbara Bublíková, Hospodářské noviny, 20.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?