MSF: Svět má důležitý lék na TBC, pro rozvojové země je příliš drahý

26. 2. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic/Médecins Sans Frontières (MSF) je znepokojena vysokou cenou, za níž bude dostupný nový lék proti tuberkulóze zvaný delamanid. Japonská farmaceutická společnost Otsuka ho chce poskytnout některým rozvojovým zemím za cenu 1 700 amerických dolarů za léčebnou kúru.


Delamanid je jedním z pouhých dvou nových léků proti tuberkulóze, jenž se objevil za poslední půl století. Je efektivní proti nejnebezpečnějším formám tuberkulózy, které jsou rezistentní vůči mnoha dalším lékům.

Aby byla léčba rezistentní tuberkulózy (DR-TB) efektivní, musí se delamanid užívat s několika dalšími léky. Ty samotné (bez delamanidu) stojí mezi jedním tisícem až 4,5 tisíci amerických dolarů za léčebnou kúru, pokud tedy hovoříme o nejnižších cenách určených pro rozvojové země. I tyto sumy jsou ovšem pro místní vlády příliš vysoké. Aby bylo možné podstatně rozšířit léčbu rezistentní tuberkulózy, cena by měla být kolem 500 amerických dolarů za léčebnou kúru, upozorňují Lékaři bez hranic.

Státy, jež mají nárok na dotace z Globálního fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií (GFATM), budou moci kupovat delamanid za 1 700 amerických dolarů za jednu léčebnou kúru. Lék musí být v těchto zemích registrován anebo mu musí být udělena výjimka pro import.

K tomuto datu, společnost Otsuka registrovala delamanid jen ve čtyřech zemích (Německu, Japonsku, Jižní Koreji a Velké Británii), žádná z nich ale nepatří mezi země silně zatížené rezistentní tuberkulózou. Farmaceutická firma by proto měla registrovat delamanid v zemích, které jsou zatížené rezistentní tuberkulózou, a v zemích, kde byly provedeny klinické testy pro tento lék. Dohoda mezi Global Drug Facility (GDF, mechanismus Světové zdravotnické organizace pro zprostředkování léků proti TBC) a společností Otsuka nepamatuje na země, které nemají nárok na dotace z Globálního fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií (GFATM). Jde přitom i o země silně zatížené tuberkulózou jako jsou Ruská federace nebo Filipíny.

„Jednotlivé země by měly začít rozšiřovat léčbu lidí s rezistentní tuberkulózou pomocí nejefektivnějších dostupných léků.Delamanid ale dnes ve většině států není ani cenově dostupný, ani v nich není k dispozici,“ uvedla lékařka Grania Brigden, poradkyně kampaně Lékařů bez hranic zvané Access. „Cena za delamanid musí klesnout na dostupnou úroveň.Otsuka by rovněž měla urychleně registrovat delamanid ve všech zemích, kde byl tento lék klinicky testován, a v neposlední řadě také v zemích silně zatížených tuberkulózou. Pokud lidé nebudou mít k delamanidu přístup, bude tento nový lék prakticky bezcenný,“ dodala.

Odhaduje se, že až dvěma třetinám z takřka půl milionu lidí, kteří každoročně onemocní rezistentní tuberkulózou, by mohl delamanid prospět. Nicméně od schválení léku jsou to už dva roky a dostalo ho jen 180 lidí.

„Pro Otsuku by mělo být prioritou, aby k léku mělo přístup více lidí, kterým může zachránit život. Mělo by být vynaloženo maximální úsilí k tomu, aby byl tento nový slibný lék ku prospěchu co největšímu počtu lidí. Dnes bohužel nic takového nepozorujeme,“ dodala Grania Brigden.

Lékaři bez hranic se věnují léčbě tuberkulózy (TBC) třicet let a léčbě multirezistentní tuberkulózy od roku 1999. Jsou jednou z největších nevládních organizací, která léčbu tuberkulózy poskytuje. V roce 2014 léčili přes 23 tisíc pacientů s tuberkulózou včetně 1800 pacientů s rezistentní formou. Ve svých programech by chtěli zvýšit používání léku delamanid. V prosinci loňského roku přijali coby dar určité množství delamanidu pro své projekty a projekty sdružení Stop TB Parnership.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?