Svět není připraven na epidemii demence, varovali odborníci

6. 12. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Mnoho vlád je zoufale nepřipravených na epidemii demence, která v současnosti postihuje 44 milionů lidí na světě a do roku 2050 se tento počet pravděpodobně ztrojnásobí na 135 milionů lidí. Před touto skutečností varovali zdravotní odborníci, které citovala agentura Reuters.


Nové odhady skupiny Alzheimer's Disease International (ADI) zjistily, že počet lidí trpících touto nevyléčitelnou nemocí se v porovnání s rokem 2010 zvýšil o 17 procent. Skupina varovala, že do roku 2050 více než 70 procent lidí trpících demencí bude žít v chudších zemích.

„Je to globální epidemie a bude se to jen zhoršovat,“ řekl výkonný ředitel ADI Marc Wortmann. „Je životně důležité, aby Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila demenci mezi priority, aby svět byl schopen tomuto stavu čelit.“

Alzheimerova choroba, která je nejběžnější formou demence, je onemocnění mozku, které nejde vyléčit a existuje jen málo účinných způsobů, jak jeho projevy zmírnit. Poškozuje paměť, myšlení a chování pacientů. Choroba je čím dál tím větší zátěží pro společnost i jednotlivé ekonomiky.

V současnosti jsou celosvětové náklady na péči o osoby trpící demencí odhadovány na více než 600 miliard dolarů, což je jedno procento světového hrubého domácího produktu. A tato částka bude jen stoupat, dodala ADI.

Vedoucí představitelé skupiny osmi průmyslově nejvyspělejších zemí (G8) se mají příští týden sejít v Londýně na speciálním summitu o demenci. V Británii je demence nejobávanější nemocí u lidí starších 55 let a stojí ekonomiku 23 miliard liber ročně - víc než rakovina, infarkt a srdeční choroby dohromady.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?