Tlak trhu slučuje na Slovensku zdravotní pojišťovny

20. 11. 2009 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet zdravotních pojišťoven na Slovensku se od ledna příštího roku sníží ze šesti na tři, jedna bude státní - Vše- obecná zdravotná poisťovňa - a dvě soukromé - Dôvera a Union. Trh postupně eliminoval slabší hráče, poslední obětí konkurence byla Európska zdravotná poisťovňa, která zanikla letos v létě.


Současně se privátní pojišťovny Apollo a Dôvera rozhodly fúzovat. Nejprve Apollo odkoupila společnost Agel. Samotné sloučení iniciovala Investiční skupina Penta, která je vlastníkem Dôvery a menšinovým akcionářem pojišťovny Apollo.
Sloučení státních pojišťoven - Všeobecná zdravotná poisťovňa a Spoločná zdravotná poisťovňa - vláda začala připravovat až v tomto roce. Vloni ministr zdravotnictví Richard Raši neviděl ve spojení pojistných kmenů žádný ekonomický benefit.

Vláda na středeční schůzi sloučení definitivně schválila, ale nepočkala na rozhodnutí Protimonopolního úřadu (PMÚ), který by mohl fúzi zamítnout, neboť jedna pojišťovna bude mít ve svém pojistném kmenu téměř 70 procent populace. Aby vláda stihla sloučení do poloviny prosince, obejde PMÚ novelizací zákona o zdravotních pojišťovnách pomocí procesní kličky - vyhlášením legislativní nouze.
Pokud se sloučení státních pojišťoven uskuteční na základě zákona, slovenský úřad na ochranu hospodářské soutěže danou transakci již nebude moci posuzovat, potvrdil i ředitel kanceláře PMÚ Tibor Vrzgula. Pojišťovna Dôvera bude mít 1,4 milionu pojištěnců a Union necelých 400 tisíc. Od ledna 2010 by také měly procentuálně klesnout zdravotní odvody placené státem za své pojištěnce na 4,78 procenta z letošních 4,9 procenta, ale vzhledem k růstu průměrné hrubé měsíční mzdy se odvody státu v absolutních číslech zvýší. Odvody státu tvoří třetinu příjmů zdravotních pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?