Trend zákazu kouření pomalu proniká i do arabského světa

16. 10. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Celosvětový trend zákazu kouření na veřejných místech a hlavně v restauracích a kavárnách pomalu proniká i na Blízký východ – například do Saúdské Arábie. Tradiční posezení s vodní dýmkou sice zatím zakázalo jen pár měst, jejich řady se ale stále rozšiřují. Jako poslední se k zákazu přidalo město Džidda na západě země.


Popíjení čaje v tabákovém oparu vycházejícím z klasické vodní dýmky – tzv. sishi – platí v arabském světě za společenskou událost, která hodně znamená. Je to tradice dodržovaná po staletí. Pro představitele saúdskoarabského města Džidda je ale škodlivé působení tabáku na lidské zdraví důležitější.

Zákaz začal platit v sobotu. Džedda ho zatím zavedla jako jediné město v blízkovýchodním království. Ostatní radnice zatím váhají – o zákazu se tu přesto už několik let mluví.

„Myslím, že jakékoliv rozhodnutí, které zkomplikuje lidem přístup k tabáku a kouření sishi, je dobré. Musíme to kontrolovat, musíme ochránit hlavně mladé a děti,“ říká Abdulhamid al-Habib ze sociálního odboru ministerstva zdravotnictví.

Problém má ale také ekonomickou rovinu. A to hlavně u podnikatelů, kteří svou živnost postavili právě na populární tradici. Investovali a teď přišli o zákazníky. Několik desítek z nich už se obrátilo na obchodní komoru.

„Mladí už sem nepřijdou. Jak sami vidíte, kavárna je prázdná, a to už několik dní,“ stěžuje si Najef, majitel kavárny Café Harmony. „Zakázali lidem kouřit, ale jen v kavárnách a jen v tomhle městě. A co bude teď? Jednoduché. Lidi si koupí tabák mimo město a budou kouřit doma, dětem pod nos! A to zřejmě nikomu nevadí,“ dodává kavárník.

Už dřív přitom zakázalo kouření město Nejd v centru země. Počet kuřáků ale represe nijak neovlivnila. „Od doby, co zákaz platí, se počet lidí, kteří kouří, dokonce až ztrojnásobil. Můžou za to silné kampaně ze strany výrobců tabáku. Kouřit začíná hlavně hodně mladých,“ upozorňuje ředitel lokálního odboru zdravotnictví Sami Badawud.

V Saúdské Arábii stejně zákaz kouření postihne hlavně ženy. Ty totiž nesmí řídit auto, a tak pro ně bude složitější odjet někam, kde si budou moct na své oblíbené sishi pochutnat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?