Třetina obyvatel světa v sobě má bakterii způsobující tuberkulózu

4. 12. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než dvě miliardy lidí, tedy třetina světové populace, v sobě nosí bakterii Mycobacterium tuberculosis, která způsobuje tuberkulózu.


Experti na plicní onemocnění proto ve čtvrtek na lékařské konferenci v mexickém Cancúnu vyzvali k investování do vývoje lepších diagnostických metod, vakcín a léků proti tuberkulóze, uvedla v noci na dnešek agentura Reuters.

Tuberkulóza se stala sedmou nejčastější příčinou úmrtí na světě. Loni si vyžádala životy 1,8 milionu lidí. Je jednou ze třech takzvaných primárních nemocí, které jsou úzce spojovány s chudobou. Zbývající dvě jsou AIDS a malárie.

Většina případů s tuberkulózní bakterií v těle je latentní. Nositel bakterie nevykazuje žádné symptomy a neznamená pro své okolí hrozbu nákazy. Jeden z deseti, kteří v sobě bakterii mají, podle statistik během života zejména kvůli oslabenému imunitnímu systému nakonec onemocní.

Z 1,8 milionu obětí tuberkulózy v roce 2008 trpělo půl milionu také AIDS. K drtivé většině úmrtí na tuberkulózu dochází v rozvojovém světě, polovina z nich připadá na Asii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?