Trump si za ministra zdravotnictví zvolil kritika Obamovy reformy

30. 11. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Budoucí americký prezident Donald Trump si za ministra zdravotnictví vybral Toma Priceho, který je hlasitým kritikem zdravotnické reformy dosluhující hlavy státu Baracka Obamy.


Republikán Trump v předvolební kampani slíbil, že po převzetí moci v Bílém domě Obamovu zdravotnickou reformu odvolá. Pomáhat s uskutečněním tohoto slibu mu bude nejen ortoped Price, ale i Seema Vermaová, kterou si vybral do čela vlivné federální agentury pro zdravotní péči CMS. Agentura působí v rámci ministerstva zdravotnictví, její vedení ale jmenuje přímo prezident.

Trump se během volební kampaně problémy zdravotního zabezpečení poměrně často zabýval. Soustředil se přitom na kritiku dvou základních Obamových programů zvaných Obamacare a Medicaid. První z nich má zajistit lékařskou péči milionům Američanů, kteří si dosavadní zdravotní pojištění nemohli dovolit, druhý pokrývá potřeby seniorů a postižených osob. Výhrady konzervativního křídla republikánů vyvolává rovněž podpora, kterou Obama poskytoval organizaci Planned Parenthood, jež bojuje proti omezování práva na potrat.

Obamacare byla jednou z programových priorit Obamova prvního funkčního období. Zákon k této reformě schválil Kongres navzdory silnému odporu republikánů v roce 2010. Kritici reformy včetně Trumpa ale tvrdí, že Obamův krok vedl ke zdražení pojistného a k dalším vysokým nákladům. Umožňuje prý nepřijatelné zásahy státu do podnikatelské sféry a poškozuje práva občanů na volbu zdravotního pojištění.

Price, který je šéfem rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů, chce Obamův program nahradit změnou legislativy a systémem daňových výhod a spořících účtů pojištěnce.

Priceovo jmenování vyvolalo tvrdou kritiku ze strany demokratů. Vůdce jejich senátní frakce Chuck Schumer prohlásil, že „jmenovat Price do funkce ministra zdravotnictví je stejné, jako svěřit lišce ostrahu kurníku“.

Jmenování Price a Vermaové musí potvrdit Senát amerického Kongresu. Jakékoli změny ve zdravotnických zákonech schválených v Obamově éře budou muset rovněž projít Kongresem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?