Trump zvažuje nahradit Obamacare pojištěním pro všechny

16. 1. 2017 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Nastupující americký prezident Donald Trump chce nahradit zdravotní program dosluhující hlavy státu Baracka Obamy plánem předpokládajícím "pojištění pro všechny".


Nastupující americký prezident Donald Trump chce nahradit zdravotní program dosluhující hlavy státu Baracka Obamy plánem předpokládajícím „pojištění pro všechny“. Budoucí šéf Bílého domu to řekl v rozhovoru s americkým listem The Washington Post.

Podrobnosti Trump podle agentury Reuters neupřesnil. Plán je podle něj nicméně téměř hotový a Trump je připraven ho zveřejnit společně s vůdci republikánské většiny v Kongresu.

Pro Trumpa i pro republikánskou většinu v Kongresu je zrušení programu, známého jako Obamacare, prioritou. Už minulý pátek následovala Sněmovna reprezentantů čtvrteční rozhodnutí Senátu a dala pokyn výborům Kongresu, aby připravily návrh právní úpravy zrušení Obamacare.

O Obamově reformě se v USA už několik let vášnivě diskutuje. Demokratičtí zastánci státního pojistného plánu argumentují tím, že díky němu získalo přístup ke zdravotnímu pojištění na 20 milionů Američanů. Podle republikánských kritiků je reforma nákladná. Stát podle nich nemá právo na podobná opatření, která škodí volnému trhu a poškozují konkurenční prostředí zdravotních pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?