V části Sierry Leone vyhlásili kvůli šíření eboly stav ohrožení

13. 6. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda v Sieře Leone vyhlásila kvůli šíření nebezpečného viru ebola stav ohrožení v oblasti Kailahun na východě země. Nakažlivá nemoc si v této západoafrické zemi vyžádala již 17 obětí.


Vyhlášení stavu ohrožení mimo jiné znamená, že úřady uzavřely všechny školy a platí zákaz shromažďování, uvedla agentura AP.

Podle poslední bilance, kterou dnes zveřejnila místní vláda, již lékaři prokázali nákazu ebolou u 46 případů, dalších 122 prověřují. Někteří místní představitelé přitom uvádějí, že obětí je dokonce více než 17, mluví až o 28 mrtvých.

Zákaz shromažďování znamená mimo jiné nemožnost navštěvovat kina či noční kluby. Na hranicích oblasti budou vytvořena kontrolní stanoviště, kde budou policisté prověřovat všechny automobily.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stojí za rychlým šířením nemoci často neochota některých nakažených nechat se hospitalizovat. Řada z nich prý raději využívá pomoci lidových léčitelů.

Ebola se od ledna šíří z Guineje do sousedních států, kromě Sierry Leone hlásí případy úmrtí také Libérie. Celkem prý dosud nemoci podlehlo nejméně 231 lidí.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Pacienti trpí také průjmy a zvracením a pomoci jim může jen včasná hydratace organismu. Ebola se šíří pouhým kontaktem s tělesnými tekutinami nemocných; přitom nemusí jít jen o krev nebo moč, stačí i pot. Proti ebole není lék ani vakcína a úmrtnost činí až 90 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?