V Německu padly obžaloby v aféře kolem transplantací

27. 7. 2015 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Z pokusu o zabití 31 pacientů dnes státní zastupitelství v saském Lipsku obžalovalo dva bývalé lékaře místní univerzitní nemocnice, kteří falšovali seznamy pacientů čekajících na transplantaci jater. Informovala o tom agentura DPA.


Případ je jedním ze série skandálů týkajících se transplantační medicíny, které Německem otřásaly na přelomu let 2012 a 2013.

Podle vyšetřovatelů se lipští lékaři v letech 2010 a 2011 podíleli na falšování dokumentace celkem 38 pacientů tak, aby se jejich případy zdály akutnější než ve skutečnosti. Celkem 23 pacientů skutečně dostalo na základě zmanipulovaných lékařských záznamů náhradu za nefunkční orgán dříve, než měli. Trestný čin pokusu o zabití podle vyšetřovatelů lékaři spáchali právě tím, že svým konáním odsunuli na nižší příčky na čekací listině další smrtelně nemocné pacienty.

„Takto vědomě a aktivně zhatit snahy jiných lidí o záchranu života je podle názoru státního zastupitelství v principu nutno hodnotit jako pokus o zabití nebo zabití,“ uvedl dnes úřad. Jestli v důsledku falšování dokumentů skutečně některý z pacientů odsunutých na nižší příčku zemřel, se prý ale nedá s jistotou prokázat.

Primář transplantační kliniky, který původně čelil stejnému obvinění jako dnes obžalovaní lékaři, nakonec obžalován nebyl.

Na přelomu let 2012 a 2013 vyšla najevo řada skandálů týkajících se transplantačních klinik po celém Německu. Kromě Lipska se podobné případy objevily i v Mnichově, Řezně, Berlíně a Göttingenu.

Skandály při transplantacích způsobily, že v Německu klesá ochota k dárcovství orgánů. Počet dárců klesl proti roku 2012 o 20 procent a podle Německé nadace pro transplantaci orgánů takový vývoj ohrožuje životy lidí, kteří náhradní orgány potřebují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?