V Saná zaznamenali 11 případů onemocnění cholerou

12. 10. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V jemenské metropoli Saná bylo zaznamenáno 11 případů cholery. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO). Jemenský konflikt trvá už dva roky, podle OSN v něm zemřelo na 10.000 lidí a další miliony jich přišly o střechu nad hlavou. Poničena byla velká část infrastruktury.


WHO poprvé o choleře v Saná informovala v pátek, kdy bylo známo pět případů. Do dneška se počet nakažených zvýšil na 11. Umar Sálih z WHO řekl, že se zdravotníci snaží zabránit šíření nemoci, které zatím v Jemenu nikdo nepodlehl. „Všechny podezřelé případy jsou z jedné oblasti, nijak spolu nesouvisejí a nemoc se nijak nešíří,“ řekl Sálih na tiskové konferenci v jemenské metropoli.

Podle pracovníka WHO zdravotníci zaznamenali také 143 případů intenzivního průjmu u pacientů z jiných provincií, kteří byli přijati do nemocnice. Testy na choleru u všech těchto případů byly negativní. Sálih je přesvědčen, že epidemie zůstane pod kontrolou.

V táborech poblíž Saná žijí tisíce rodin, které uprchly před boji. Hygienické podmínky v táborech nejsou dobré a cholera by se tam mohla rozšířit nakaženým jídlem a vodou.

Většina infrastruktury, včetně škol a nemocnic, byla zničena válečným konfliktem mezi jemenskou vládou, kterou podporuje arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, a šíitskými povstalci. Ti mají pod kontrolu většinu severního Jemenu včetně Saná.

Sálih řekl, že více než polovina klinik a dalších zdravotnických zařízení v Jemenu není v provozu, protože je ministerstvo zdravotnictví přestalo financovat.

Boje v Jemenu komplikují také zásobování potravinami. Dětský fond OSN (UNICEF) odhaduje, že podvýživou je ohroženo na 320.000 dětí.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často osudná dehydratace organismu. Cholera je léčitelná, pokud se nemocnému včas dostane zdravotní péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?