Virus chřipky kosí sto tisíc Ukrajinců denně

12. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie chřipky na Ukrajině pokračuje. Denně tu nyní přibývá přes sto tisíc nemocných. "Za posledních 24 hodin bylo hospitalizováno 52 742 lidí, z toho přes tři sta na jednotkách intenzivní péče," oznámilo ministerstvo zdravotnictví.


Za stejnou dobu lékaři do domácí péče odeslali dalších 62 tisíc nemocných. Dosavadní bilance je 1,3 miliónu nemocných a 200 mrtvých. Z toho virus prasečí chřipky prokazatelně napadl 65 lidí a 14 zabil.

Podle expertů WHO na Ukrajině se virus H1N1 rychle stal původcem dominantního typu chřipky na celém světě a lze předpokládat, že způsobil většinu případů chřipky na Ukrajině.

„Jsme vděčni zemím, které nám pomohly. Dostali jsme zdravotnickou a další pomoc za tři milióny dolarů,“ řekl ministr zahraničí Petro Porošenko.

Prezident Viktor Juščenko přes vážnou situaci zopakoval, že epidemie není důvodem k odložení prezidentských voleb 17. ledna příštího roku. Včera stav epidemie vyhlásilo kvůli chřipce Srbsko.

Zprávy kolem viru ale přicházejí i z regionů mimo Evropu. Venezuelské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že hrozivé propuknutí prasečí chřipky u izolovaného indiánského kmene Yanomamů se podařilo zvládnout, ač pět lidí zemřelo.

Do osad v amazonském pralese dorazily týmy lékařů, kteří získali specializaci v oboru infekčních nemocí na Kubě. Zdravotničtí experti se obávali, že rozšíření viru mezi domorodci, kteří nejsou vybaveni skoro žádnou imunitou proti moderním patogenům, by mělo katastrofální následky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?