Virus zika může souviset s další chorobou nervové soustavy

1. 2. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé země postižené virem zika zaznamenaly v poslední době zvýšený výskyt případů dalšího onemocnění nervové soustavy, které je jinak relativně vzácné. Informuje o tom zpravodajský server BBC.

Světová zdravotnická organizace (WHO) těmto zemím doporučila, aby se jejich nemocnice připravily na Guillain-Barrého syndrom, který se projevuje obrnou svalstva.

WHO prý uznala, že počet případů tohoto syndromu se v některých zemích postižených virem zika zvýšil. Příčina této autoimunitní choroby postihující periferní nervovou soustavu ještě nebyla zcela objasněna. Nemoc se projevuje rostoucí paralýzou, od slabosti v nohou se šíří do horních končetin a obličeje. Při rychlé léčbě získá většina pacientů opět plnou mobilitu. Může ale skončit i smrtí v případě, že se vyskytnou závažné plicní komplikace.

Nákaza virem zika se objevila v Brazílii loni na podzim a postupně se rozšířila do více než dvacítky zemí amerického kontinentu. Příznaky nemoci jsou obvykle spíše mírné (vyšší teploty, vyrážka, bolesti hlavy a kloubů). Nebezpečí ale hrozí těhotným ženám, neboť infekce podle podezření možná způsobuje u dětí mikrocefalii (nedostatečný vývoj mozku). Brazílie prošetřuje přes 4000 případů novorozenců, u nichž je podezření, že trpí mikrocefalií kvůli viru zika, několik jich už zemřelo. Souvislost mikrocefalie s virem zika ale zatím není prokázána.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová dnes prohlásila, že její země vyhraje „válku“ proti komárovi druhu Aedes aegypti, který je přenašečem viru. „Tuto válku vyhrajeme. Ukážeme, že brazilský lid je schopen tuto válku vyhrát,“ prohlásila prezidentka po jednání s několika ministry a guvernéry.

Rousseffová oznámila, že vláda dnes zahájila celonárodní úklidovou operaci, jejímž cílem je eliminovat podmínky vhodné pro množení komárů. Těm se daří zejména v oblastech stojatých vod. Podle prezidentky se operace týká všech zařízení armády nebo federálních školských či zdravotnických zařízení.

Mimo Latinskou Ameriku se už virus zika objevil mimo jiné v USA, Německu, Británii či Dánsku. Dnes první čtyři nakažené ohlásila rovněž Kanada. Spojené státy dnes oznámily třetí případ nákazy. Nositelem viru je muž ze státu Illinois, který cestoval do Kolumbie.

Podle WHO se Guillain-Barrého syndrom obvykle vyskytuje asi v četnosti 0,4 až čtyři případy na 100.000 obyvatel za rok. Například v Salvadoru, kde je také nyní rozšířen virus zika, je obvyklý výskyt asi 14 případů Guillain-Barrého syndromu za měsíc, ale od začátku prosince do začátku ledna tato středoamerická země zaznamenala 46 případů, přičemž dva lidé zemřeli.

V Hondurasu, kde bylo od poloviny prosince registrováno asi 1000 lidí nakažených virem zika, zaznamenali za stejnou dobu 13 případů syndromu. Podle neurologa nemocnice ve městě San Pedro Sula Arnolda Thompsona mají normálně deset případů za rok, a nyní 13 za měsíc. Všech 13 pacientů mělo podle Thompsona dříve buď horečku dengue, virus zika či onemocnění chikungunya. Tyto tři choroby šíří komár druhu Aedes aegypti.

Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už oznámilo, že v Brazílii během několika dnů zahájí prošetřování možné souvislosti mezi virem zika a Guillain-Barrého syndromem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?