WHO chce snížit počet sebevražd, ročně jich je na světě 800.000

5. 9. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala státy světa, aby zvýšily úsilí o snížení celosvětového počtu sebevražd. Podle první světové zprávy o prevenci tohoto jevu, kterou WHO zveřejnila, odejde na celém světě dobrovolně ze života ročně více než 800.000 lidí.


Dvacetkrát více se jich pak o sebevraždu pokusí. Podle šéfky WHO Margaret Chanové se každých 40 vteřin zabije jeden člověk.

„Sebevraždám se dá zabránit,“ zdůraznila Chanová. Přesto prý zatím existuje národní strategie k prevenci sebevražd v pouhých 28 státech. Všech 194 členských zemí WHO přitom prý minulý rok souhlasilo s akčním plánem, který má za cíl snížit počet sebevražd o deset procent do roku 2020. Podle Chanové by měly státy k dosažení tohoto cíle vydat mnohem větší úsilí. Kritice podrobila šéfka WHO také média, která údajně v honbě za senzací příliš podrobně nebo naopak zjednodušeně popisují sebevraždy, a zvyšují tak prý riziko nápodoby.

Celosvětově stojí sebevražda za polovinou násilných úmrtí u mužů a téměř třemi čtvrtinami u žen. Muži však dobrovolně odcházejí ze života až dvakrát častěji než ženy. Nejčastěji si život berou lidí starší 70 let. U lidí mezi 15 a 29 lety je pak sebevražda druhou nejčastější příčinou úmrtí. Jako způsob odchodu ze života volí prý sebevrazi nejčastěji jed, oběšení a zastřelení.

V Česku si podle zprávy vzalo v roce 2012 život 1663 lidí, z toho 269 žen a 1394 mužů. Oproti roku 2000 to znamená pokles o více než osm procent. Nejvíce sebevrahů bylo přitom ve věkové skupině 50 až 69 let.

Zpráva, která shromažďuje data za deset let výzkumu, byla zveřejněna několik dní před Světovým dnem prevence sebevražd, který každoročně připadá na 10. září.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?