WHO dostává darem 50 milionů dávek vakcíny pro chudé země

11. 11. 2009 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Čelný farmaceutický koncern věnuje Světové zdravotnické organizaci (WHO) 50 milionů dávek očkovací vakcíny proti viru takzvané prasečí chřipky, aby mohli být proti této pandemické viróze očkováni i obyvatelé chudých zemí, které si vakcínu nemohou v takovém rozměru koupit.


Oznámil to mluvčí WHO v Ženevě Gregory Hartl.

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová tento krok označila za „gesto opravdové solidarity“. Seznam organizace obsahuje 95 potřebných zemí, a WHO chce zajistit, aby aspoň deset procent obyvatel těchto zemí mohlo být očkováno.

WHO proto očekává, že dárce, kterým je koncern GlaxoSmithKline, dodá první část očkovacích vakcín do konce listopadu a poslední část nejpozději do května 2010, uvedla agentura AP.

Chování bohatých zemí se v této souvislosti stalo terčem kritiky na mezinárodní konferenci o boji s pandemií, která se konala v létě v mexickém Cancúnu.

Podle Cuauhtémoka Ruize z Panamerické zdravotnické organizace (PAG) si bohaté státy zajistily až 80 procent dosažitelné produkce vakcín, takže na rozvojové země zbývá nanejvýš 20 procent vyráběných dávek.

Mnoho zemí si totiž již před plným vypuknutím epidemie prasečí chřipky objednalo dodávky vakcín a zálohově je zaplatilo. WHO přitom považuje za potřebné, aby v každé zemi byla očkována asi čtvrtina obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?