WHO potvrdila v Kongu druhý případ nákazy ebolou

15. 5. 2017 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) v neděli potvrdila druhý případ nákazy virem ebola v Kongu. Organizace to oznámila poté, co se tento týden na severovýchodě země znovu začal šířit tento smrtící virus. V této chvíli je podezření na dalších 17 případů nákazy, zemřeli tři lidé.


WHO laboratorně potvrdila přítomnost viru u první ze tří obětí v pátek. Její pracovníci testují nemocné z odlehlé severovýchodní oblasti Dolní Uele poblíž hranic se Středoafrickou republikou. Pacienti vykazovali známky nakažení s horečkami a krvácením. Zdravotníci se nyní snaží vyhledat 125 lidí, kteří mohli být v kontaktu s nakaženými, uvedl mluvčí WHO v Kongu Eugene Kabambi. Podle WHO zatím není jasné, jak se nakazila první oběť; začátky minulých epidemií se spojovaly s kontakty s nakaženým masem zvířat v džungli, zejména opic, uvedla agentura Reuters.

Světová aliance pro vakcinaci GAVI v reakci na nejnovější případy nákazy v pátek oznámila, že disponuje 300.000 dávkami vakcíny proti ebole, které je v případě epidemie schopna dodat. Zda a kdy bude vakcína použita, o tom podle GAVI rozhodne WHO. Ebola v Kongu propukla už poosmé a Kongo je nejčastějším místem jejího výskytu na světě. Nemoc byla poprvé zaznamenána v hustých tropických pralesech v roce 1976. Název viru byl odvozen od řeky Ebola, která se v této oblasti nachází.

Poslední epidemie eboly se v Kongu rozšířila v roce 2014 a podle úředních údajů zabila 49 lidí. Díky dlouhé zkušenosti s touto nemocí a odlehlosti zasažených oblastí může Kongo řešit tyto epidemie efektivněji než jiné země. Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Ebole tam za více než dva roky podlehlo přes 11.300 lidí z více než 29.000 nakažených, což bylo nejvíce v historii této nákazy.
Ebola je jednou z nejobávanějších nemocí na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Ojediněle ebolu na člověka přenáší zvířata, například opice či netopýři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?