WHO: Sýrie loni byla pro zdravotníky nejrizikovější zemí

27. 5. 2016 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejnebezpečnější zemí pro zdravotníky, kteří pracují v oblastech konfliktu, byla v loňském roce Sýrie. Nebezpečí, jemuž čelí zdravotníci v Sýrii, podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) výrazně přesahuje poměry na palestinských územím, v Pákistánu nebo v Jemenu.


WHO letos vydala shrnující zprávu tohoto typu poprvé. Jak řekl šéf její sekce pro rizikové oblasti Rick Brennan, statistika vznikla na základě informací o útocích a dalších forem násilí proti zdravotnickému personálu.

„Nejvíce znepokojující je fakt, že dvě třetiny těchto útoků byly záměrné. Je to závažné porušení mezinárodního humanitárního práva a může to být považováno za válečný zločin,“ řekl Brennan.

Z přehledu vyplývá, že loni bylo v 19 státech zaznamenáno 256 útoků na zdravotnická zařízení, na zdravotnický personál a na sanitky. O život přišlo 434 zdravotníků, pacientů a dalších civilistů, kteří se v místě útoku zdržovali. Předloni bylo v těchto zemích zaznamenáno 338 takových útoků, při nichž zemřelo přes 520 osob.

V Sýrii WHO loni zaznamenala 135 útoků na zdravotnické objekty, jež si vyžádaly 173 lidských životů. Předloni tam zemřelo 179 lidí, ale počet útoků na tato zařízení byl nižší - bylo jich pouze 93.

K dalším silně rizikovým zemím pro lidi pracující ve zdravotnictví loni patřila palestinská území (34 útoků a tři mrtví), Pákistán (16 útoků a 45 obětí), Libye (14/39), Jemen (9/31) a Irák (8/43).

Pro letošní rok zatím WHO nemá k dispozici údaje. Brennan ale prohlásil, že je situace stále znepokojivá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?