Sestry se do slovenských nemocnic zatím nevrátily

9. 2. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Několik stovek sester na Slovensku po hromadném odchodu z nemocnic s cílem vynutit si zlepšení pracovních podmínek a odměňování se do zdravotnických zařízení zatím nevrátilo. Důvodem je, že sestry a vedení nemocnic mají rozdílné názory na podmínky opětovného zaměstnání bývalých sester.


Odbory již dříve ujistily, že sestry jsou připraveny se do práce vrátit.

„Návratu brání nesplnění požadavků. Ředitelé nemocnic navíc nejsou ochotni přijmout zpět všechny sestry, které z nemocnic odešly,“ řekla ČTK šéfka Slovenské komory sester a porodních asistentek Iveta Lazorová.

Asociace slovenských nemocnic i některá zdravotnická zařízení ale oznámila, že odmítají podmínku navýšení základních platů či plošný návrat všech sester, které odešly na základě hromadných výpovědí, a vyjednávat chtějí s bývalými pracovníky individuálně.

Odbory v pátek vyjádřily ochotu k návratu sester do nemocnic po prohlášení premiéra Roberta Fica, který zdravotníkům slíbil kromě jiného i proplacení mzdy i za dny, kdy v nemocnicích po skončení výpovědní lhůty nepracovali.

Ze slovenských nemocnic odešlo na začátku února na základě hromadných výpovědí 540 zdravotních sester, další více než stovce výpovědní lhůta uplyne na konci tohoto měsíce. Přestože to je z celkového počtu 13.000 zdravotních sester v nemocnicích jen zlomek, akce sester měla vliv na provoz některých zdravotnických zařízení. Hromadné výpovědi nejvíce zasáhly nemocnice v Prešově a v Žilině, které patří mezi největší města na pětimilionovém Slovensku. Například nemocnice v Prešově povolala na pomoc armádu a musela omezit plánované zákroky.

Hromadné výpovědi podaly zdravotní sestry na Slovensku kromě jiného na protest proti tomu, že nový zákon nepočítá se zvyšováním platů na základě praxe a že se nevztahuje na všechny zdravotníky. Původně výpovědi podalo více než 1200 zdravotních sester, ale polovina si to mezitím rozmyslela. Hlavně zdravotní sestry v menších zdravotnických zařízeních mají nižší plat, než je průměrná mzda na Slovensku, která činí 859 eur (23.200 Kč) měsíčně.

Slovenské zdravotní sestry se inspirovaly u lékařů, kteří v roce 2011 hromadnými výpověďmi ochromili provoz zdravotnických zařízení. Zajistit akutní péči tehdy pomáhali nemocnicím na Slovensku také čeští vojenští lékaři. Předchozí slovenská vláda nespokojeným doktorům ustoupila a stát jim platy postupně zvýšil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?