Země loni upozornily na 2044 nebezpečných výrobků na trhu EU

17. 3. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkem 2044 upozornění na nebezpečné výrobky poslaly v loňském roce členské země do příslušného celounijního systému včasného varování známého jako RAPEX.


Čtvrtina upozornění (26 procent) se týkala hraček a nejčastějším rizikem bylo nebezpečí úrazu. Když dnes eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová s výsledky seznamovala novináře, ukázala například hokejovou přilbu, která ovšem nedokáže zabránit úrazu hlavy.

Připomněla ovšem také známý případ vybuchujícího mobilního telefonu Samsung Galaxy Note 7. „Po upozornění v RAPEX ostatní členské země rychle zajistily ukončení prodeje,“ poznamenala Jourová.

Většina nebezpečných výrobků pocházela ze zemí mimo Evropskou unii, u 53 procent byla jako země původu uvedena Čína. Je to jisté zlepšení, ještě loni se výrobků z této země týkalo celých 62 procent upozornění. „Počet nebezpečných výrobků z Číny v tomto roce klesá. To prokazuje, že naše spolupráce s Čínou a naše vytrvalost při vyžadování vysoké kvality se vyplácí,“ uvedla eurokomisařka, která o problému v Číně jednala v loňském roce.

Celkem 468 případů, tedy 23 procent, se týkalo nebezpečných výrobků evropského původu. Spojené státy byly země původu u 102 oznámení (pět procent), Turecko v 53 případech a u 158 výrobků nebyla země jejich původu oznámena.

Mnohé z výrobků, na které státy upozornily, se prodávají přes internet. V roce 2016 se jich týkalo 244 oznámení. Některé členské země už dokonce ustavily týmy, které internetové stránky a prodej on-line sledují.

Společnosti Amazon, eBay a Alibaba souhlasily s tím, že pokud EU podobné výrobky odhalí, podniknou příslušné kroky k jejich odstranění ze svých stránek.

Počty upozornění jsou v zásadě stabilní, lehce nad 2000 - v roce 2015 to bylo 2072 upozornění. Jourová ovšem dnes připomněla, že přibližně o 40 procent narostl počet následných kroků, které členské země v souvislosti s nebezpečnými výrobky činí.

Do systému RAPEX je zapojeno 31 zemí (všechny státy EU a Island, Lichtenštejnsko a Norsko). Zaručuje, že informace o nebezpečných nepotravinářských výrobcích, které se objevily kdekoliv v Evropě, se rychle dostanou ke všem ostatním státům a EK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?